Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ταρπάγκος & Chifou, φλάουτα- str.qu L'Anima -Τρίτο & 3 στο Τρίτο

Τρίτη & 3 στο Τρίτο, 
(συναυλίες με κοινό, με απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση). Από το Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Σολίστ: Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο), Άνα Κίφου (φλάουτο) 
Κουαρτέτο εγχόρδων "L' Anima": 
Στέλλα Τσάνη, βιολί Μπρουνίλντα - Ευγενία Μάλο, βιολί 
Ηλίας Σδούκος, βιόλα Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλλο

Πρόγραμμα:
Carl Philipp Emanuel Βach: Ντουέτο Η 598 (εκδοχή για 2 φλάουτα)
Maurice Ravel - Σονατίνα για φλάουτο και κουαρτέτο εγχόρδων 
Πάνος Πανάκος - “Ostinato” για κουαρτέτο εγχόρδων
Ιωσηφ Παπαδάτος - “Arcadia” για κουαρτέτο εγχόρδων
Franz Doppler - Andante and Rondo για 2 φλάουτα και έγχορδα

Παρουσίαση : Άννα Σακαλή
Ήχος: Μιχάλης Συγλέτος

Για να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία από κοντά, χρειάζεται κράτηση θέσεων με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση trito@ert.gr

Η Ελληνική Ραδιοφωνία στηρίζει τη σύγχρονη κλασική σκηνή, συνθέτες και ερμηνευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους σολίστ, αλλά και ταλαντούχους νέους μουσικούς, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ρεπερτόριο χωρίς σύνορα εποχής, ύφους και φόρμας, με τη φροντίδα του τμήματος ηχογραφήσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Διαδικτυακά: webradio.ert.gr/trito

Η Μουσική σας περιμένει, στο Τρίτο.



Ζαχαρίας Ταρπάγκος – φλάουτο www.zachflute.com

O Ζαχαρίας Ταρπάγκος σπούδασε μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φλάουτο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Νίκου Νικόπουλου, πριν συνεχίσει τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου, όπου και απέκτησε τον μεταπτυχιακό της Μουσικής Mmus in Performance στην τάξη του Michael Cox, και στο Strasbourg Conservatoire , στην τάξη του Mario Caroli.
Ως σολίστ, ο Ζαχαρίας έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του του Boston Symphony Hall, του Tokyo Opera City, του Queen Elizabeth Hall, του Cadogan Hall και του Duke’s Hall στο Λονδίνο, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Τολιάτι υπό τη διεύθυνση του Alexei Vorontsov στο Togliatti Philharmonic Hall στη Ρωσία, και στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ωνάση και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μόνιμο μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σταθερός συνεργάτης με την ορχήστρα οργάνων εποχής Armonia Atenea (Καμεράτα), με την οποία έχει επανειλημμένα εμφανιστεί ως σολίστ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ο Ζαχαρίας στην ορχηστρική του πορεία έχει συνεργαστεί με γνωστούς μαέστρους: όπως Vladimir Ashkenazy και ο Θεόδωρος Κουρεντζής. Με την Armonia Atenea, ο Ζαχαρίας υπήρξε ο κορυφαίος φλαουτίστας για τις πρόσφατες ηχογραφήσεις της ορχήστρας για την Deutsche Grammophon και για την Decca Classics, καθώς και για τις ευρωπαϊκές περιοδείες της στο Άμστερνταμ Concertgebouw, στην Μόσχα στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι, στο Chateau de Versailles, Μετς, στο Μόντε Κάρλο, στο Μπορντό, στις Βρυξέλλες, στην Καρλσρούη , και την Κωνσταντινούπολη, καθώς και γα την πρώτη παρουσίαση της ορχήστρας στο Φεστιβάλ BBC Proms στο Λονδίνο και στο φεστιβάλ του Σαλτσμπουργκ.
Μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν σόλο εμφανίσεις με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Βιετνάμ στο Ανόι και με Armonia Atenea στην Αθήνα.
Στο κομμάτι της μουσικής δωματίου η δραστηριότητα του Ζαχαρία εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη καθώς και την Άπω Ανατολή με ποιό πρόσφατο αποκορύφωμα το ρεσιτάλ του στο Blue Rose Hall στο Suntory Hall στο Τόκιο με τον πιανίστα Πάνο Καράν.
Είναι, έντονος υποστηρικτής της σύγχρονης μουσικής και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένα σύνολα: όπως το Ensemble Modern, παρουσιάζοντας Σένμπεργκ Pierrot Lunaire, και το με το Lutoslawski Quartet, παρουσιάζοντας τη μουσική από Hosokawa στην Πολωνία και την Αθήνα.
Πρόσφατες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του στο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής Πληροφορικής και στο Stockhausen Open Day στην Αθήνα καθώς και την παγκόσμια πρεμιέρα του Ανδρέα Τσιάρτα “Taqsimi για ένα Αρμενικο θρήνο” για το Ίδρυμα Pharos Arts Foundation.

Ο Ζαχαρίας πιστεύει βαθιά οτι η μουσική μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, τη ζωή των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο μέσα από τη μουσική εκπαίδευση και την πρόσβαση σε ζωντανές παραστάσεις κλασικής μουσικής. Είναι ενεργό μέλος και trustee του Keys of Change (www.keysofchange.org) - μια φιλανθρωπική οργάνωση που προωθεί την εκτέλεση της μουσικής και την δημιουργία μουσικοεκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ως έναν από τους απλούστερους αλλά ισχυρότερους τρόπους ώστε άτομα σε όλο τον κόσμο να να χτίσουν γέφυρες για την ειρήνη και για μια πιθανή θετική μελλοντική κοινωνική αλλαγή.

Κριτικές

"... He brought an otherworldliness to the" Dance of the Blessed Spirits "..." Nahoko Gotoh, Bachtrack for BBC Proms

“…the great performer impressed with his clear sound, the incredible speed of his fingers and expressiveness. He turned out to be a real virtuoso…” Chrysa Strogili, bookpress.gr

"... With wonderful delicacy ... maintained excellent control in the quiet and withdrawn cantilena ..." Curtis Rogers, classical source for BBC Proms

"... Thanks to the poetic flute of Zacharias Tarpagkos ..."
Nick Dontas, Kathimerini

“The second suite, while seamlessly performed by Armonia Atenea, was essentially transformed into a display of virtuosity – not in the least becoming an end in itself – simply because of the high performance level of soloist Zach Tarpagos in flute traverso, who was justifiably applauded by the audience.”
Thanos Mantzanas, Music Paper

Ana Chifu – φλάουτο www.anachifu.com

Η Ana Chifu έχοντας κερδίσει επτά διεθνείς και εθνικές διακρίσεις και βραβεία, με την συναυλιακή της δραστηριότητα να την φέρνει σε χώρες όπως η Γαλλία, Ολλανδία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ινδία, η Κορέα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, σπούδασε φλάουτο στο Παρίσι στην Ecole Normale με τον Pierre-Yves Artaud, στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας και στο Βουκουρέστι.

Υπήρξε προσκεκλημένη σε διεθνούς φήμης φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής, όπως το International Festival of Contemporary Music "Warsaw Autumn" – στην Πολώνία, το International Week of New Music- στην Ρουμανία, το Meridian Festival- Ρουμανία, το Hilltown New Music Festival- στην Ιρλανδία, το "Tom Johnson" Festival- στην Γερμανία, το Festival of Contemporary Music Happoman (Masan, Νότια Κορέα). Πρόσφατες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της στο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής Πληροφορικής ICMC, στο Stockhausen Open Day στην Αθήνα, και στο Minimalism(s) της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Η ορχηστρική της πορεία περιλαμβάνει συνεργασίες με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, καθώς και με την Εθνική Λυρική Σκηνή στην οποία εργάστηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η Όπερα Διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία" σε δημοτικά σχολεία σε όλη την ελληνική επικράτεια. Έχει συνεργαστεί επίσης με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βουκουρεστίου "George Enescu " και την Ορχήστρας Δωματίου Metropolitan Βουκουρεστίου.

Στο κομμάτι της μουσικής δωματίου η Ana έχει μια πλούσια δραστηριότητα σε σύνολα σύγχρονης μουσικής στην Ευρώπη όπως το “Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων Νήσων”, το Profil-Sinfonietta, το Propuls, το Devotio Moderna, το Opus.art, το InterArt και SonoMania. Η Ana είναι ιδρυτικό μέλος της syncretic ομάδας σύγχρονων τεχνών seduCant, δημιουργώντας και λαμβάνοντας μέρος σε διαδραστικές παραστάσεις με πολυμέσα τόσο ως performer μουσικής και χορού.

Ως σολιστ εμφανίστηκε με την Ορχήστρα του Flutes Français, την Concerto Orchestra, Lyceum Strings Orchestra και την Profil-Sinfonietta και πιο πρόσφατα στην Ίνδια με την Kolkata Youth Orchestra.

Το 2012 η Ana έλαβε το διδακτορικό της από το National University of Music in Bucharest, λαμβάνοντας το "summa cum laude" (υψηλότερο) έπαινο, γράφοντας για τη μουσική του 20ου και του 21ου αιώνα και το ίδιο χρόνο προσκλήθηκε να γίνει μέλος του Arfa (Romanian Association of Women in Art).

Η Ana δραστηριοποιείται στον φιλανθρωπικό μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Keys of Change (www.keysofchange.org), που αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο που πιστεύουν βαθιά ότι η μουσική μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, προωθώντας τη βελτίωση και αναβάθμιση της ζωής των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο μέσα από τη δημιουργία μουσικο-εκπαιδευτικών δομών και την πρόσβαση σε ζωντανές παραστάσεις κλασικής μουσικής.

Κριτικές

“…the more expected of madness in this famous piece… tremendously proper and faithful execution of flutist Ana Chifu.”
Warsaw Autumn - JAN TOPOLSKI (http://www.ruchmuzyczny.pl/)

"... η Ana Chifu παρουσίασε τη μουσική με ευγένεια, ρυθμική ζωντάνια, χυμώδη ήχο και ηδονικά εύπλαστη φραστική ..." "... απέδωσε αιθέρια και ονειρικά ... με ακρίβεια και προσήλωση, προσφέροντας ένα φανταστικό, υποβλητικό ακρόαμα ... "
Γιάννης Σβώλος - Εφημερίδα Συντακτών (www.efsyn.gr)

“…outstanding sample of virtuosity - with rapidly changing registers which required great-luster and dynamism. Juggling with coloristic melodic-rhythmic juxtaposition paradigms Ana polarized the attention of viewers who watched them volutes, almost Breathless…”
Loredana Baltazar - Actualitatea Muzicala

L’ Anima - κουαρτέτο εγχόρδων
Αποτελείται από τους Στέλλα Τσάνη (βιολί), Μπρουνίλντα - Ευγενία Μάλο (βιολί), Ηλία Σδούκο (βιόλα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλλο). Το L’ Anima σχηματίστηκε το 1996, στο πλαίσιο τής τάξεως Μουσικής Δωματίου του καθηγητή Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών και σήμερα είναι το παλαιότερο εν ενεργεία κουαρτέτο εγχόρδων της Ελλάδας.
Η Στέλλα Τσάνη, βραβευμένη μουσικός, έχει στο ενεργητικό της 8 δισκογραφικές δουλειές και περισσότερες από 50 δισκογραφικές συμμετοχές, καθώς και πολλές εμφανίσεις ως σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Μπρουνίλντα - Ευγενία Μάλο, είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων σε θέση Κορυφαίας στα Α΄ βιολιά.
Ο Ηλίας Σδούκος, διαπρεπής σολίστ και καθηγητής της βιόλας, κατέχει τη θέση του Α΄ κορυφαίου στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Η Λευκή Κολοβού χαρακτηρίζεται για την έντονη δραστηριότητά της στο χώρο της μουσικής δωματίου και έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες.
Το L’ Anima έχει εμφανιστεί στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας, έλαβε μέρος σε αρκετές μεταδόσεις της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, καθώς και σε εκδηλώσεις του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ. Συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και με την εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. δίνοντας σειρά συναυλιών σε σταθμούς μετρό της Αθήνας. Έχει εμφανιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου με πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης. Επίσης, το ίδιο σχήμα εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2003 στη Στοά του Αττάλου κατά την Τελετή Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώπιον των ηγετών και αντιπροσωπειών των χωρών μελών, προσκεκλημένο του Υπ. Εξωτερικών και της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο 2011 κυκλοφόρησε από τη Subways Music ο δίσκος “Music for strings”, στον οποίο το κουαρτέτο L’ Anima ερμηνεύει έργα του διακεκριμένου συνθέτη Σάββα Ζάννα. Στο 2014 εκδόθηκε, πάλι από την Subways Music, ο διπλός δίσκος “The String Quartets”, στον οποίο το κουαρτέτο L’ Anima ερμηνεύει το σύνολο των έξι – μέχρι εκείνη τη στιγμή συντεθέντων – κουαρτέτων εγχόρδων του πλέον διακεκριμένου διεθνώς Έλληνα συνθέτη λόγιας μουσικής, του Ακαδημαϊκού και Προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, Θόδωρου Αντωνίου. Αυτή η δισκογραφική συλλογή, στο 2016, βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. “L' Anima” στα ιταλικά σημαίνει “Η Ψυχή”.


https://www.facebook.com/events/1889096171361457/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου