Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

«Ἡγέρθη, οὐκ ἔστιν ὥδε.» (Ματθ. κη΄, 6) Μητροπολίτη Σωτηρίου


Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταμένους,
Εντιμοτάτους Προέδρους και Αξιότιμα Μέλη των Δ.Σ.,
Φιλοπτώχους Αδελφότητες,
Διδασκάλους, Διδασκάλισσες, Μαθητές και Μαθήτριες,
Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωμα
της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητροπόλεως Τορόντο (Καναδά)

«Ἡγέρθη, οὐκ ἔστιν ὥδε.» (Ματθ. κη΄, 6)

Μητροπολίτη Σωτηρίου

Ἡγέρθη, οὐκ ἔστιν ὥδε. Αναστήθηκε. Δεν είναι εδώ. Οι πιστές μαθήτριές Του, οι μυροφόρες, που κι αυτές πίστευαν ότι δεν θα πέθαινε στο σταυρό, πήγαν να αλείψουν το Σώμα Του με μύρα, κατά τη συνήθεια των Εβραίων. Βρήκαν τον μέγα λίθο αποκεκυλισμένο. Τον τάφο ανοιχτό. Το Σώμα δεν υπήρχε. Μόνο το σουδάριον. Φόβος και τρόμος τις κατέβαλε. Ο λευκοντυμμένος άγγελος τούς έδωκε το μήνυμα της αλήθειας. «Ἡγέρθη, οὐκ ἔστιν ὥδε». Αναστήθηκε, δεν είναι εδώ.

Σαν ήταν σταυρωμένος στο σταυρό, με ανοιχτά τα χέρια Του σε μιά θεόρατη αγκαλιά να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, οι στρατιώτες και πολλοί άλλοι Τον εχλεύαζαν. Έλεγαν. Είπε ότι είναι γιος του Θεού, ας κατεβεί τώρα από τον σταυρό. Νόμισαν ότι κέρδισαν, γιατί ξεψύχησε στο σταυρό. Όμως, κατέβηκε νικητής στον Άδη. Συνέτριψε τα δεσμά του Άδου. Το κράτος του θανάτου. Αναστήθηκε.

Ιερείς, γραμματείς και φαρισαίοι, οι πρεσβύτεροι του λαού, προσπάθησαν να αποκρύψουν την Ανάστασή Του. Είπαν στους στρατιώτες. Πέστε ότι όταν εμείς κοιμούμαστε, ήλθαν οι μαθητές Του και έκλεψαν το σώμα. Ο,τι κι άν έκαναν δεν τα κατάφεραν. Οι ιστορικοί της εποχής μάς πληροφορούν, ότι αναστήθηκε. Η Ανάσταση του Χριστού είναι ιστορικό γεγονός.

Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι απλά ιστορικό γεγονός. Είναι η απόδειξη της Θεότητας Του. Είπε και έγραψε ο Απόστολος Παύλος. Εάν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, κούφια είναι η πίστη μας. Κούφιο είναι και το κήρυγμά μας. Αλλά, αναστήθηκε.

Στα δύο χιλιάδες χρόνια που πέρασαν από τότε, πολλοί προσπάθησαν να σβήσουν το γεγονός της Ανάστασης του Χριστού. Δεν τα κατάφεραν. Τα τελευταία χρόνια οι εχθροί του Χριστού, και μάλιστα περισσότερο τα μέσα ενημέρωσης, πριν από τη γιορτή των Χριστουγέννων και τη γιορτή της Ανάστασης, με μανία προσπαθούν να εξαλείψουν από την ιστορία την Ανάσταση του Χριστού. Δεν τα κατάφεραν. Δεν τα καταφέρνουν. Δεν θα τα καταφέρουν. Η Ανάσταση του Χριστού είναι γεγονός.

Αθεϊσμός, ιδεολογίες, ψεύτικες θρησκείες, προσπαθούν να σβήσουν από το χάρτη της ιστορίας την Ανάσταση του Χριστού. Δεν τα κατάφεραν, ούτε θα τα καταφέρουν. Αναστήθηκε.

Εμείς που γιορτάζουμε απόψε την Ανάσταση του Χριστού μας, είμαστε ευλαβείς χριστιανοί και πιστοί στον αληθινό Θεό. Εσύ που με ακούς ή με διαβάζεις. Όποιος κι αν είσαι, πίστευε στο Χριστό και στην Ανάστασή Του. Κι αν έχεις αμφιβολίες μη φοβάσαι. Αμφιβολίες είχε και ο Θωμάς, αλλά στο τέλος είπε «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Αυτή η πίστη στο Χριστό, στην Ανάσταση Του και στην Θεότητά Του είναι η σωτηρία σου. Αυτή θα σε οδηγήσει στη δική σου ανάσταση. Αυτή θα σε βάλει στην αγκαλιά του Θεού. Αυτή θα σε κάνει μέτοχο της αιώνιας αγιότητας. Της αιώνιας δόξας. Της αιώνιας χαράς και ευτυχίας του Θεού Πατέρα.

Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη! Κανείς να μη το αμφιβάλλει.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Αναστάντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου