Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» ενθουσίασε τους μαθητές στο 2ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, πρώην Βίλα Αμαλίας

Τρίτη 25 Απριλίου 2017. Στην πλήρως ανακαινισμένη πρώην Βίλα Αμαλίας, Χέυδεν 35 και Αχαρνών, που στεγάζεται το 2ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Θόδωρος Αγγελόπουλος)
παρουσιάστηκε η σημαντικότερη όπερα της Ελλάδος, το αριστούργημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας «Προμηθέας Δεσμώτης». Η Τραγωδία του Αισχύλου  «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Ι. Γρυπάρη, Μουσική Παναγιώτη Καρούσου και Σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου, μετέφερε με τον πιό αποτελεσματικό τρόπο πανανθρώπινες αξίες και μηνύματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η μουσική της όπερας αξεπέραστη, συγκίνησε και καθήλωσε ερμηνευμένη από αξιόλογους συντελεστές, με επικεφαλής τον απαράμιλλο πρωταγωνιστή Βασίλη Ασημακόπουλο, και την εντυπωσιακή φωνητικά, αλλά και σκηνικά Ειρήνη Κώνστα.
Στο εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.) πρωταγωνίστησαν στην παρουσίαση της όπερας: Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο - Ωκεανός/Ερμής: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος - Βία/Αθηνά Δήμητρα Καμίτση, σοπράνο - Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη, πιάνο.
Προηγηθήκε το παιδαγωγικό σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία». Στην παρουσίαση του σεμιναρίου συμμετείχαν: Ελένη Πυρρή, Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ – Αθανάσιος Δρίβας, Διευθυντής 42ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ - Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, φιλόλογος - συντονιστής του σεμιναρίου, - Δρ Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχολική σύμβουλος Δ.Ε. ΠΕ05 Α΄ Αθήνας - Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης – οι Καθηγήτριες Πληροφορικής Γεωργία Τσιβιλτίδου, και Γεωργία Κρητικού, οι Φιλόλογοι: Γεράση Δήμητρα, Ελπινίκη Κουτσαγγέλου, Βασιλική Νικολαϊδη, Γεώργιος Καλογερής, οι Μαθηματικοί: Βασίλειος Χάραρης, Ανθή Γεωργοπούλου, οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής: Βασίλειος Παναγόπουλος, Διακουμής Κωνσταντίνος, ο Παντελής Ηλίας, Φυσικός, και ο Νικόλαος Μάστρακας, Γεωλόγος. Επίσεις κείμενα σχετικά με την όπερα καθώς και το Β' Στάσιμο της Τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Ι. Γρυπάρη διάβασαν 10 μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Αθηνών και της Θεατρικής Ομάδας του 42ου Γενικού Λυκείου Αθηνών. 
Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Συγκεκριμένα το Β' Στάσιμο των Ωκεανίδων της Τραγωδίας «Προμηθέας δεσμώτης» του Αισχύλου διαβάστηκε από τις μαθήτριες Ελένη Αβραμιώτη και Εβελίνα Κουρελούσα.
Κείμενα επιμελημένα από τον Δρ. Αναστάσιο Κουτσούκο με θέμα την συμβολή της Προσωδίας στην μουσική και τις κατηγορίες των φωνών στην όπερα διάβασαν μεταξύ άλλων οι Ζωή Ζυκάι, Γεωργία Τσιουλιάκα, Άρτεμις Τσούνο.
Στην  αίθουσα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Αθηνών καθώς και το 42ο Γενικό Λυκείου Αθηνών, όπου παρακολούθησαν το σεμινάριο και την όπερα με τεράστιο ενδιαφέρον. Πάνω από 300 μαθητές καταχειρόκροτησαν τους εξαίσιους λυρικούς καλλιτέχνες που πραγματικά καθήλωσαν με την ερμηνεία τους, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.


https://www.esos.gr/arthra/50255/thriamveytiki-paroysiasi-tis-operas-promitheas-desmotis-sto-2o-geniko-lykeio-athinon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου