Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΑΣ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ



Βασίλης Ασημακόπουλος

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013. Τι θα μπορούσε να γράψει κανείς για τον βαθύφωνο Βασίλη Ασημακόπουλο βλέποντας τον να ερμηνεύει τόσο μοναδικά τον Προμηθέα.  Ότι έχει ωραία φωνή μπάσου και την σωστή σκηνική παρουσία? Θα μπορούσανε να τα έχουν και άλλοι αυτά. Όμως είναι κάτι πιο πέρα από αυτά, πιο μεγάλο στο ταλέντο του κυρίου Ασημακόπουλου, ο ίδιος, ίσως χωρίς να το ξέρει είναι ο ίδιος ο ρόλος.  
Κάποιες φορές, μεγάλοι καλλιτέχνες ταυτίστηκαν με τους ρόλους που ερμήνευσαν τόσο πολύ που τους συνδέουμε φέρνοντας τους στο νου μας με αυτούς τους ρόλους. Και εδώ αρχίζει το μυστήριο της τέχνης, της υψηλής τέχνης, γιατί γι’αυτήν μιλάμε, αυτήν πρεσβεύουν ο κύριος Βασίλης Ασημακόπουλος και ο δημιουργός. Αυτή η τέχνη δεν έχει γραμμές ούτε φραγμούς, είναι ο δίαυλος της ένωσης των ανθρώπων με την δημιουργία. Είναι η τέχνη των μουσών, το άγγιγμα του Απόλλωνα Μουσηγέτη. Μπροστά σε αυτό το μυστήριο δεν μπορούμε παρά να σιωπούμε. Εδώ το θείο εκφράζεται μέσα από την τέχνη και κυρίως την μουσική.
Η Αρχαία Τραγωδία, της οποίας εκφραστής είναι ο κύριος Βασίλης Ασημακόπουλος, είχε σκοπό διδακτικό γι’αυτό οι αρχαίοι Έλληνες έπρεπε απαραιτήτως να παραβρεθούν στις παραστάσεις των έργων για να διδαχτούν και να υψωθούν προς το θείο. Το να υπάρχουν σήμερα άξιοι συνεχιστές των αρχαίων Ελλήνων είναι πραγματική ευλογία για τον Ελληνικό πολιτισμό. Τα λόγια για το επίτευγμα του Βασίλη Ασημακόπουλου είναι λίγα. Εκφράζει το έργο του συνθέτη μοναδικά.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Μαριμέλ Χρύση
Μαζί του άξιοι συμπρωταγωνιστές η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου στους ρόλους της Ιούς και της Ωκεανίδας, ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας στους ρόλους του Ερμή και Ωκεανού, και η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση στους ρόλους της Βίας και της Αθηνάς.
Συνόδεψαν η Δανάη Κιουπούρογλου στο φλάουτο και η Βιβή Κλεισούρα στο πιάνο. Η Παραγωγή και τα Κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EΗΠΚ) υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είχαν ως θέμα «Αναζητώντας τα πρόσωπα του Χρόνου στην αρχαία Αγορά».

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ




Βασίλης Ασημακόπουλος

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013. Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η Ελληνική μοντέρνα όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EΗΠΚ) υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετά την μυθική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο η παρουσίαση του έργου στον χώρο που γεννήθηκε η Δημοκρατία ήταν μια ιστορική στιγμή για την ελληνική όπερα, την τέχνη και την μουσική. Το λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Γρυπάρη ενθουσίασε τους παραβρισκόμενους που με τα κινητά τους αποθανάτιζαν την εξαιρετική παράσταση.
Στο ρόλο του Προμηθέα ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία. Η παρουσία του μυστηριώδη και συγκινητική συνάμα μάγεψε το κοινό. Η φωνή του έδωσε όλες τις αποχρώσεις του ρόλου με μέταλλο σπάνιας ποιότητας. Η σκηνοθεσία του βασίστηκε στην αρχαία τραγωδία, εμπλουτίζοντας τις πρόζες με την έκφραση του λόγου και την κίνηση των χεριών.  
Αναστάσιος Στέλλας, Βασίλης Ασημακόπουλος, Μαρία Λυμπεράκου
Στο ρόλο της Ιούς η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου έπαιξε, και έπαιξε θαυμάσια ένα τόσο δύσκολο ρόλο που απαιτεί μεγάλη θεατρική παιδία και ταλέντο, μπράβο της.
Επίσης στο ρόλο της Ωκεανίδας εντυπωσίασε με τις τέλειες κολορατούρες και την καθαρή λυρική φωνή της.
Στο ρόλο του Ερμή ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας καθήλωσε το κοινό με την εμβέλεια, την φρεσκάδα της φωνής, και την ερμηνευτική του άνεση, σε μια απίστευτα μελωδική άρια.
Το τρίο Προμηθέας, Ωκεανός και Ωκεανίδα ερμηνευμένο από τους Βασίλη Ασημακόπουλο, Αναστάσιο Στέλλα, και Μαρία Λυμπεράκου ήταν συναρπαστικό.
Στους ρόλους της Βίας και της Αθηνάς η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση ερμήνευσε με την σωστή ερμηνεία που απαιτούσαν οι ρόλοι με ωραία φωνή λυρικο-σπίντο.
Η φλαουτίστα Δανάη Κιουπούρογλου μάγεψε στην εισαγωγή της όπερας με το αίσθημα που ερμήνευσε συνοδευμένη από την Βιβή Κλεισούρα στο πιάνο.
Η Παραγωγή και τα Κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών.  
Βασίλης Ασημακόπουλος, Μαρία Λυμπεράκου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2013
27-29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Αθήνα, αρχαιολογικός χώρος & Μουσείο Αρχαίας Αγοράς
27-29 Σεπτεμβρίου 2013
«Αναζητώντας τα πρόσωπα του Χρόνου στην αρχαία Αγορά»
Κατά το τριήμερο αυτό εορτάζονται διαδοχικά η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το 1991 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη συντήρηση και την προβολή της πολιτιστικής μας μνήμης. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θεσμό στον τομέα του πολιτισμού, στον οποίο από το 2003 συμμετέχουν και οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Στόχος είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.

Βασίλης Ασημακόπουλος, Μαριμέλ Χρύση
Λίγα λόγια για το έργο και τον δημιουργό
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 2004 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη, και στην Ουάσινγκτον, στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, στο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) της Αρχαίας Μεσσήνης, και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τετραλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Στον Προμηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, στον Μεγαλέξανδρο την εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος, και τέλος στο Φως του Χριστιανισμού την καθαρτήριο φλόγα. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό. Ο μουσουργός Παναγιώτης Καρούσος χρησιμοποιεί στη μουσική του την πυθαγόρεια θεωρία της αρμονίας των σφαιρών. Σύμφωνα με την πυθαγόρεια διδασκαλία, οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων.
Η μουσική του έργου πρόσφατα θεωρήθηκε σε παρουσίαση του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ ως θεϊκή, ένας ύμνος στον Αισχύλο, στην μουσική και στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ


Βασίλης Ασημακόπουλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013. Στο θέατρο "ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ" στο Άλσος Περιστερίου παρουσιάστηκε το Λυρικό Δράμα «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου. Ο ανερχόμενος καλλιτέχνης Βασίλης Ασημακόπουλος πρωταγωνίστησε ως Προμηθέας στην τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» την οποία και σκηνοθέτησε. Ο κύριος Ασημακόπουλος έδωσε έναν Προμηθέα πάνω από τα καθιερωμένα επίπεδα του συμβατού δράματος, λόγω του ότι η εναλλαγή πρόζας και τραγουδιού αναδεικνύουν τον ήρωα στον υψηλό βαθμό του λυρικού καλλιτέχνη, φωτισμένο με το Απολλώνιο πνεύμα. Ο Προμηθέας του Βασίλη Ασημακόπουλου είναι ένα σύμβολο αντίστασης στην κάθε λογής τυραννική εξουσία.
Ως Ιώ και Νύμφη Ωκεανίδα η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου ήταν συνταρακτική για άλλη μια φορά με φρέσκια φωνή λυρικής κολορατούρας και σκηνική παρουσία.
Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας ως Ωκεανός και Ερμής εντυπωσίασε με την αψεγάδιαστη φωνή του και την ερμηνευτική του άνεση.
Βίκυ Βιρβίλη, Βασίλης Ασημακόπουλος, Χορός Ωκεανίδων
Η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση ερμήνευσε τους ρόλους της Βίας και της Θεάς Αθηνάς με τον δικό της πρωτότυπο τρόπο. Δυο δύσκολους μουσικά ρόλους.
Στο ρόλο της Ωκεανίδας η ηθοποιός Βίκυ Βιρβίλη, μαζί με το Χορό των Ωκεανίδων που αποτελούνταν από τις Ιέρειες έδωσε μια άλλη διάσταση στην παράσταση κάνοντας την ένωση της όπερας με το θέατρο και την τραγωδία.
Στην ορχήστρα ήταν η Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο ο Δημήτρης Σιδερής, όμποε και αγγλικό κόρνο και η Βιβή Κλεισούρα, πιάνο.
Η παραγωγή και τα κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών.
Την παράσταση παρακολούθησε η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα - Μάρκου.
Μαρία Λυμπεράκου
Διανομή ρόλων:

Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Νύμφη: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος 
Βία/Αθηνά: Μαριμέλ Χρύση, σοπράνο 
Ήφαιστος/Δίας: Παναγιώτης Καρούσος, βαρύτονος
Ωκεανίδα: Βίκυ Βιρβίλη, ηθοποιός
Χορός Ωκεανίδων: Ιέρειες
Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο
Δημήτρης Σιδερής, όμποε και αγγλικό κόρνο
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο
Κοστούμια: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών
Ιστορικό του έργου Προμηθεύς:
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000.
Το 1998 παρουσιάστηκε στο Λος Άντζελες στο Beverly Hills City Hall.
Μαριμέλ Χρύση
Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Το έργο εντυπωσίασε με τον υψηλό λυρισμό και χαρακτηρίσθηκε θεϊκό. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά θέατρα Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, Χολαργού, Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο και στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, και στο Αρχαίο Θέατρο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) Αρχαίας Μεσσήνης.
Επίσης τον Ιούνιο του 2013 ανέβηκε στο Θέατρο Τζένη Καρέζη σε επιμέλεια του ηθοποιού Κώστα Καζάκου. 
Βίκυ Βιρβίλη, Ιέρειες
Η μουσική της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου θεωρείται αριστουργηματική, πρωτότυπη, δωρικής απλότητας και μεγαλείου. Ο Ελληνοκαναδός μουσικοσυνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος, έχει βραβευτεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Καναδά, και την Κυβέρνηση του Κεμπέκ για την προσφορά του στην τέχνη.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

«Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013» με ειδικό θέμα «Τα πρόσωπα του Χρόνου», εκδηλώσεις Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Α΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο του εορταστικού τριημέρου «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013» με ειδικό θέμα «Τα πρόσωπα του Χρόνου», η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Αρχαιολογικός Χώρος Ακροπόλεως: «Τα πρόσωπα του χρόνου στα μνημεία της Ακρόπολης».

Παρασκευή 27.9.2013, ώρα 09:30-11:00 π.μ.: ξενάγηση σε σχολεία (Α’ Λυκείου). Σημείο συνάντησης: Εκδοτήρια εισιτηρίων Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως.
Τηλ. επικοινωνίας: 210 32 25 385, 210 92 39 186.

Αρχαιολογικός χώρος - Mουσείο Αρχαίας Αγοράς (Στοά Αττάλου): «Αναζητώντας τα πρόσωπα του χρόνου στην Αρχαία Αγορά».

α/ Παρασκευή 27.9.2013, ώρα 10:00 π.μ.: εκπαιδευτική δράση για ομάδες παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με τίτλο «Ένα άλογο σαν το δικό μου» και θέμα τη διαχρονική παρουσία του αλόγου στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς.

β/ Παρασκευή 27.9.2013, ώρα 11:30 π.μ.: θεματική ξενάγηση για σχολικές ομάδες Β΄βάθμιας εκπαίδευσης στην έκθεση γλυπτών/ συλλογή ρωμαϊκών πορτραίτων, με τίτλο «Μορφο-ποιώντας το χρόνο της πόλης: Θεοί, ήρωες και άνθρωποι στην υπαίθρια γλυπτοθήκη της Αγοράς».  
Για τη συμμετοχή στις δράσεις α και β να προηγηθεί συνεννόηση των υπευθύνων των σχολικών ομάδων με τους αρχαιολόγους του χώρου (τηλ.επικοινωνίας: 210 32 10 196).

γ/ Κυριακή 29/9/2013, ώρα 13:00: παρουσίαση του Λυρικού Δράματος «Προμηθέας Δεσμώτης», όπερα βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου, σε λιμπρέτο του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου, βασισμένο στην ποιητική μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη. Διάρκεια 40΄.
Χώρος: Αρχαία Αγορά, ανατολικά του Ναού του Ηφαίστου, στους πρόποδες του Αγοραίου Κολωνού.

δ/ Σάββατο 28 και Κυριακή 29.9.2013, ώρα 10:00 π.μ.: θεματική ξενάγηση για το ευρύ κοινό στην έκθεση γλυπτών / συλλογή ρωμαϊκών πορτραίτων, με τίτλο «Μορφο-ποιώντας το χρόνο της πόλης: Θεοί, ήρωες και άνθρωποι στην υπαίθρια γλυπτοθήκη της Αγοράς».
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Αγοράς, Αδριανού 24.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (τηλ. επικοινωνίας: 210 32 14 825)

ε/ Σάββατο 28 και Κυριακή 29.9.2013, ώρα 09:00 – 13:00 μ.μ.: εναλλάξ προβολή διαφανειών, με τίτλο «Η Αθηναϊκή Αγορά στο πέρασμα του χρόνου: μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου» και προβολή της ταινίας Triumph over time, στα αγγλικά.
Χώρος προβολών: Στοά Αττάλου.
Tηλ. επικοινωνίας: 210 32 10 196

Αρχαιολογικός Χώρος Μουσών - Πνυκός – Νυμφών: «Το μοίρασμα του χρόνου: Λατρείες της γέννησης, της ζωής και του θανάτου στον Αρχαιολογικό χώρο Μουσών- Πνυκός- Νυμφών».

α/ Παρασκευή 27.9.2013, ώρα 10:00 π.μ.: ξενάγηση σε σχολεία. Σημείο συνάντησης: Αγία Μαρίνα - συμβολή των οδών Ωτρυναίων, Πνυκός, Αποστόλου Παύλου.
Τηλ. επικοινωνίας: 210 92 40 549
β/ Κυριακή 29.9.2013, ώρα 17:00 μ.μ.: ξενάγηση στο κοινό. Σημείο συνάντησης: Αγία Μαρίνα - συμβολή των οδών Ωτρυναίων, Πνυκός, Αποστόλου Παύλου.
Τηλ. επικοινωνίας: 210 92 40 549.
γ/ Κυριακή 29.9.2013, ώρα 19:30 μ.μ.: μουσική εκδήλωση «Εθνογραφώντας το Νανούρισμα».  
Χώρος : Λόφος Φιλοπάππου, πλακόστρωτο Πικιώνη, «Φυλακές Σωκράτους».

Μουσείο Π. & Αλ. Κανελλοπούλου: «Το πέρασμα του Χρόνου μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Κανελλοπούλου».

Παρασκευή 27 και Σάββατο 28.9.2013, ώρα 11:00 π.μ.: ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό από αρχαιολόγους του Μουσείου.
Τηλ. επικοινωνίας: 210 32 12 313, 210 32 51 509.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Verdi’s Nabucco at at Loyola Chapel in Montreal

Carmina Choir proudly presents Verdi’s Nabucco, in a specially adapted one and a half  hour English version
which will be semi-staged on October 26th at Loyola Chapel.

The historical events of the assault, conquering and exile of the Jews by the Babylonian King  Nabuchadnezzar (Nabucco) are used as background for a romantic and political plot in which two Babylonian sisters vy for the love of Ismael, nephew of the King of Jerusalem.  Nabucco looses his
mind and throne, a price he pays for declaring himself God. This opera features possibly the most famous of all choruses, “Va pensiero sull’ ali dorate”. But Jehovah is merciful, as they discover, and the Hebrews are
freed as Nabucco  reclaims his  throne and embraces the God of Israel.

NABUCCO
Saturday, Oct. 26th/Samedi, 26 Octobre 7:30pm-19:30
Chapelle Loyola Chapel (U. Concordia)
7141 Sherbrooke Ouest/West (métro Vendôme - bus 105)

Zachariah – Winston Purdy
Ismael- Jaime Sandoval
Fenena- Danielle Pullen
Abigail- Johanne Patry
Nabucco- Benoît Godard

Metteur en scène/Director- Brian Brice
Piano – Kerry Taylor

Contribution suggérée/Suggested donation- $15.00
Info:  514 843-6497 ou/or 514 843-7713

Les profits de cet opéra iront au/Profits from this opera
will go to: The Native Women’s Shelter of Montreal
In 2013 the world celebrates the 200th birthday of the greatest opera composer of all time, Giuseppe Verdi. 

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Εντυπωσιακός ως Κορυφαίος και μονωδός ο Βασίλης Ασημακόπουλος στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου


Βασίλης Ασημακόπουλος

Αθήνα 11 Σεπτεμβρίου 2013. Στο ανοιχτό θέατρο Δήμου Χαϊδαρίου παρουσιάστηκε σε ένα κατάμεστο από κόσμο θέατρο η τραγωδία Αγαμέμνονας του Αισχύλου από τον θεατρικό οργανισμό «Αιχμή».
Ο Βασίλης Ασημακόπουλος έχει το κύρος, την σοβαρότητα και την προσωπικότητα του τραγωδού. Δεν γίνεσαι γεννιέσαι με το ταλέντο, κι όσο κι αν δοκιμάσεις τις μορφές της τέχνης η τέχνη σε δοκιμάζει και αυτή και σε οδηγεί εκεί που ανήκεις.
Έχοντας σπουδάσει κλασικό τραγούδι ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος είναι ο καταλληλότερος ερμηνευτής τραγωδιών, και οπερατικών τραγωδιών γιατί εκεί ανήκει. Η σκηνική του παρουσία έχει την αριστοκρατική φυσιογνωμία που επιβάλουν μεγάλοι ρόλοι. Η φωνή του βαριά με δυνατό μέταλλο μπάσου όπερας δίνει το μεγαλείο που λείπει από πολλούς καλούς ηθοποιούς πρόζας που όμως δεν μπορούν να στηρίξουν την φωνή τους διαφραγματικά.
Ως μονωδός ο κύριος Ασημακόπουλος ήταν ανυπέρβλητος δεν νομίζω να υπάρχει άλλος θίασος στην Ελλάδα που να έχει ή να είχε καλύτερο μονωδό.
Αν ο κύριος Ασημακόπουλος συνεχίσει στο σοβαρό είδος της μουσικής και της τραγωδίας θα καθιερωθεί σε έναν χώρο που λίγοι ηθοποιοί μπόρεσαν.
Στον τραγικό ρόλο της Κλυταιμνήστρας η μεγάλη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου κυριολεκτικά καθήλωσε το κοινό με την σκηνική της παρουσία και την ερμηνεία της.
Η παραδειγματική σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαϊδη ανέδειξε όλες τις πτυχές του περίπλοκου και σκοτεινού χαρακτήρα της Κλυταιμνήστρας και αυτό φάνηκε μέσα από την ερμηνεία της Φωτεινής Φιλοσόφου.
Ως Κήρυκας ο Γιάννης Νικολαϊδης αναμφίβολα έπεισε και καθήλωσε με το βλέμμα του, τις μελετημένες κινήσεις και την θεατρική του παρουσία, σε έναν πολύ συνταρακτικό και δυσκολότατο ρόλο που κυριολεκτικά ανοίγει και κλείνει την τραγωδία. Μαζί του ένα άρτιο επιτελείο ηθοποιών ερμήνευσε τους δυσκολότατους ρόλους υπό το βλέμμα και την καλλιτεχνική σκοπιά του κυρίου Νικολαϊδη άψογα και παραδειγματικά. Ως Αγαμέμνων ο Ζαχαρίας Ρόχας ήταν αξιόλογος όπως επίσης και η Δανάη Καλαχώρα ως Κασσάνδρα έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε.
Περιμένουμε και άλλες τέτοιες παραγωγές από τον θεατρικό οργανισμό Αιχμή που πιστεύω ότι υπό την διεύθυνση του ακούραστου Γιάννη Νικολαϊδη θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.        
ΑΙΣΧΥΛΟΥ - ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης
Μουσική: Μιχάλης Γληνιαδάκης
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Βοηθ. σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας
ΔΙΑΝΟΜΗ
( Με σειρά εμφάνισης)
Φρουρός: Χρήστος Κανέλλης
Κλυταιμνήστρα: Φωτεινή Φιλοσόφου
Κήρυκας: Γιάννης Νικολαϊδης
Αγαμέμνων: Ζαχαρίας Ρόχας
Κασσάνδρα: Δανάη Καλαχώρα
Αίγισθος: Κώστας Κλάδης
Κορυφαίοι: Γ. Νικολαϊδης, Κ. Κλάδης, Χρ. Κανέλλης, Μ. Σκιαδάς, Β. Ασημακόπουλος, Γ. Χουσάκος, Δ. Αποστόλου, Μονωδός: Β. Ασημακόπουλος.

Η μεγάλη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου ερμήνευσε με μεγαλείο την Κλυταιμνήστρα στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου



Φωτεινή Φιλοσόφου

Αθήνα 11 Σεπτεμβρίου 2013. Στο ανοιχτό θέατρο Δήμου Χαϊδαρίου παρουσιάστηκε σε ένα κατάμεστο από κόσμο θέατρο η τραγωδία Αγαμέμνονας του Αισχύλου από τον θεατρικό οργανισμό «Αιχμή».
Στον τραγικό ρόλο της Κλυταιμνήστρας η μεγάλη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου κυριολεκτικά καθήλωσε το κοινό με την σκηνική της παρουσία και την ερμηνεία της.
Ο ρόλος της Κλυταιμνήστρας είναι ο κλασικός ρόλος της αρχαίας τραγωδίας που δείχνει τόσο φανερά την μετάβαση της ανθρωπότητας από την μητριαρχία στην πατριαρχία. Αρχέγονα ένστικτα βγαίνουν στην επιφάνια μέσα από το έργο του Αισχύλου, και πάθη που το υποσυνείδητο έχει κρύψει βαθειά στης μνήμης τη λήθη.
Επαναφέρεται στην επιφάνεια μια τρομερή εποχή που η ανθρωπότητα υποσυνείδητα ακόμα δεν έχει ξεπεράσει, γι’αυτό και το έργο του Αισχύλου είναι ακόμα επίκαιρο.
Όλο το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης και τα σκοτεινά βάθη της ψυχής ενσαρκώνονται στο πρόσωπο της Κλυταιμνήστρας που τόσο εντυπωσιακά η Φωτεινή Φιλοσόφου ερμήνευσε. Οι κινήσεις των χεριών της μέσα από το εντυπωσιακό ένδυμα ήταν τόσο προσεγμένες για να αναδεικνύουν το μεγαλείο της βασίλισσας. Η φωνή της εκδικητική, αλλά και σπαρακτική για τη θυσία της Ιφιγένειας.
Λίγες τραγωδοί μπόρεσαν να ενσαρκώσουν σωστά την Κλυταιμνήστρα, όπως η Παξίνου, η Ελένη Παπαδάκη και άλλες, όμως και η κυρία Φιλοσόφου έδωσε το δικό της στίγμα, ανεξίτηλο, διαφορετικό, δικό της. Έκαμε το ρόλο δικό της.
Η παραδειγματική σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαϊδη ανέδειξε όλες τις πτυχές του περίπλοκου και σκοτεινού χαρακτήρα της Κλυταιμνήστρας και αυτό φάνηκε μέσα από την ερμηνεία της Φωτεινής Φιλοσόφου. Τα μάτια της μιλούσαν όλο της το είναι.
Ως Κήρυκας ο Γιάννης Νικολαϊδης αναμφίβολα έπεισε και καθήλωσε με το βλέμμα του, τις μελετημένες κινήσεις και την θεατρική του παρουσία, σε έναν πολύ συνταρακτικό και δυσκολότατο ρόλο που κυριολεκτικά ανοίγει και κλείνει την τραγωδία.
Μαζί του ένα άρτιο επιτελείο ηθοποιών ερμήνευσε τους δυσκολότατους ρόλους υπό το βλέμμα και την καλλιτεχνική σκοπιά του κυρίου Νικολαϊδη άψογα και παραδειγματικά. Ως Αγαμέμνων ο Ζαχαρίας Ρόχας ήταν αξιόλογος όπως επίσης και η Δανάη Καλαχώρα ως Κασσάνδρα έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε. Ξεχώρισε ως Κορυφαίος και μονωδός ο οπερατικός βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος με την άρτια τεχνική φωνητική του κατάρτιση που πρόσθεσε στο μεγαλείο του αρχαίου δράματος.
Περιμένουμε και άλλες τέτοιες παραγωγές από τον θεατρικό οργανισμό Αιχμή που πιστεύω ότι υπό την διεύθυνση του ακούραστου Γιάννη Νικολαϊδη θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.         
ΑΙΣΧΥΛΟΥ - ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης
Μουσική: Μιχάλης Γληνιαδάκης
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Βοηθ. σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας
ΔΙΑΝΟΜΗ
( Με σειρά εμφάνισης)
Φρουρός: Χρήστος Κανέλλης
Κλυταιμνήστρα: Φωτεινή Φιλοσόφου
Κήρυκας: Γιάννης Νικολαϊδης
Αγαμέμνων: Ζαχαρίας Ρόχας
Κασσάνδρα: Δανάη Καλαχώρα
Αίγισθος: Κώστας Κλάδης
Κορυφαίοι: Γ. Νικολαϊδης, Κ. Κλάδης, Χρ. Κανέλλης, Μ. Σκιαδάς, Β. Ασημακόπουλος, Γ. Χουσάκος, Δ. Αποστόλου, Μονωδός: Β. Ασημακόπουλος.
«Παράσταση Αγαμέμνονα 11.09.2013» φωτογραφίες Αναστάσιος Στέλλας

Ο μεγάλος θεατράνθρωπος της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας Γιάννης Νικολαϊδης σκηνοθέτησε τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου



Γιάννης Νικολαϊδης

Αθήνα 11 Σεπτεμβρίου. Στο ανοιχτό θέατρο Δήμου Χαϊδαρίου παρουσιάστηκε σε ένα κατάμεστο από κόσμο θέατρο η τραγωδία Αγαμέμνονας του Αισχύλου από τον θεατρικό οργανισμό «Αιχμή».
Κάποτε υπήρχαν ο Κουν, ο Βεάκης, ο Μινωτής, ο Κατράκης και άλλοι σήμερα υπάρχει ο Γιάννης Νικολαϊδης ο χαρισματικός αυτός άνθρωπος που κρατά τα παραδοσιακά ινία του αρχαίου Ελληνικού δράματος.
Στις μέρες μας που όλα ξέφτισαν και από καλλιτεχνικής πλευράς με την ακόρεστη προώθηση του φτηνού, του ευτελούς και του άκρατου πειραματισμού ο κύριος Νικολαϊδης στηρίζει μέσα από τις σκηνοθεσίες του την αρχαιοελληνική ηθική δημιουργία μέσα σε έναν καταρρέοντα χώρο.
Το νόημα της δικής του αισθητικής που αγγίζει τους μεγάλους είναι ότι θα παραμείνει γιατί είναι αυθεντικός με το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι και άλλοι θα συνεχίσουν και το μεγαλείο αυτό του αρχαίου ελληνικού δράματος, αξεπέραστου στους αιώνες θα συνεχίσει να ζει. Γιατί η αρχαία Ελληνική τραγωδία δημιουργήθηκε για να διδάσκει και ο κύριος Νικολαϊδης διδάσκει είναι ένα μεγάλο σχολείο γι’αυτούς που τον παρακολουθούν και εμπνέονται αλλά και γι’αυτούς που συνεργάζονται μαζί του και όντας αξιολογημένοι πρώτα από αυτόν θα συνεχίσουν στο ίδιο μεγαλείο.
Είχα δει και πέρυσι την σπουδαία παράσταση των Περσών του Αισχύλου και είχα εντυπωσιαστεί από τον σεβασμό που έδειξε στο κείμενο αλλά και στην επιμέλεια και εμφάνιση, τόσο προσεγμένα των ηθοποιών του. Γιατί όλα περνούν από τον σκηνοθέτη, και τα ενδύματα, και ο φωτισμός και οι κινήσεις και ο ήχος, όλα.
Η παρουσίαση τέτοιων έργων είναι αναδημιουργία που χωρίς τη γενική φιλοσοφική άποψη οι συγκλίσεις οδηγούν εύκολα στην επανάληψη πρωτοτύπων, που ο έξυπνος σκηνοθέτης παρεκκλίνει και μένει στο ύφος της ηθικής αξίας, κάτι που ο κύριος Νικολαϊδης κατέχει. Ως Κήρυκας ο Γιάννης Νικολαϊδης αναμφίβολα έπεισε και καθήλωσε με το βλέμμα του, τις μελετημένες κινήσεις και την θεατρική του παρουσία, σε έναν πολύ συνταρακτικό και δυσκολότατο ρόλο που κυριολεκτικά ανοίγει και κλείνει την τραγωδία.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Φωτεινή Φιλοσόφου, Ζαχαρίας Ρόχας
Μαζί του ένα άρτιο επιτελείο ηθοποιών ερμήνευσε τους δυσκολότατους ρόλους υπό το βλέμμα και την καλλιτεχνική σκοπιά του κυρίου Νικολαϊδη άψογα και παραδειγματικά. Επικεφαλής ως Κλυταιμνήστρα η μεγάλη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου έδωσε ένα ρεσιτάλ δραματικής ηθοποιίας που πρέπει να παρακολουθήσουν όλες όσες θέλουν να παίξουν αρχαία τραγωδία.
Ως Αγαμέμνων ο Ζαχαρίας Ρόχας ήταν αξιόλογος όπως επίσης και η Δανάη Καλαχώρα ως Κασσάνδρα έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε. Ξεχώρισε ως Κορυφαίος και μονωδός ο οπερατικός βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος με την άρτια τεχνική φωνητική του κατάρτιση που πρόσθεσε στο μεγαλείο του αρχαίου δράματος.
Κασσάνδρα: Δανάη Καλαχώρα
Περιμένουμε και άλλες τέτοιες παραγωγές από τον θεατρικό οργανισμό Αιχμή που πιστεύω ότι υπό την διεύθυνση του ακούραστου Γιάννη Νικολαϊδη θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.         
ΑΙΣΧΥΛΟΥ - ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης
Μουσική: Μιχάλης Γληνιαδάκης
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Βοηθ. σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας
ΔΙΑΝΟΜΗ
( Με σειρά εμφάνισης)
Φρουρός: Χρήστος Κανέλλης
Κήρυκας: Γιάννης Νικολαϊδης
Αγαμέμνων: Ζαχαρίας Ρόχας
Κασσάνδρα: Δανάη Καλαχώρα
Αίγισθος: Κώστας Κλάδης
Κορυφαίοι: Γ. Νικολαϊδης, Κ. Κλάδης, Χρ. Κανέλλης, Μ. Σκιαδάς, Β. Ασημακόπουλος, Γ. Χουσάκος, Δ. Αποστόλου, Μονωδός: Β. Ασημακόπουλος
Κλυταιμνήστρα: Φωτεινή Φιλοσόφου

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Στη Σκιά του Ναού του Ηφαίστου παρουσιάζεται η όπερα του Παναγιώτη Καρούσου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»



Το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών παρουσιάζει
στη Σκιά του Ναού του Ηφαίστου την όπερα του
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Ασημακόπουλος
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ώρα 13:00μ.μ.
ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ - ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ (Θησείο)

Μια Ελληνική μοντέρνα όπερα στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EΗΠΚ) υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετά από χιλιάδες χρόνια ξαναγυρίζει να παιχτεί θέατρο στην Αρχαία Ορχήστρα.
Μετά την μυθική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο η παρουσίαση του έργου θα είναι η πρώτη όπερα Έλληνα συνθέτη που θα παρουσιαστεί στον ιερό χώρο που γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Ένα λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Γρυπάρη.

Προμηθέας Δεσμώτης
Μουσική και λιμπρέτο: Παναγιώτης Καρούσος
Διανομή ρόλων:
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Ωκεανίδα: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος 
Βία/Αθηνά: Μαριμέλ Χρύση, σοπράνο 
Ήφαιστος/Δίας: Παναγιώτης Καρούσος, βαρύτονος
Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο
Δημήτρης Σιδερής, όμποε και αγγλικό κόρνο
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο
Κοστούμια: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών
Είσοδος Ελεύθερη


Λίγα λόγια για το έργο και τον δημιουργό
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 2004 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη, και στην Ουάσινγκτον, στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) της Αρχαίας Μεσσήνης, και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τετραλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Στον Προμηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, στον Μεγαλέξανδρο την εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος, και τέλος στο Φως του Χριστιανισμού την καθαρτήριο φλόγα. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό. Ο μουσουργός Παναγιώτης Καρούσος χρησιμοποιεί στη μουσική του την πυθαγόρεια θεωρία της αρμονίας των σφαιρών. Σύμφωνα με την πυθαγόρεια διδασκαλία, οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων.
Η μουσική του έργου πρόσφατα θεωρήθηκε σε παρουσίαση του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ ως θεϊκή, ένας ύμνος στον Αισχύλο, στην μουσική και στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ (Θησείο)
Στη δυτική πλευρά της Αγοράς, επάνω στο λόφο του Αγοραίου Κολωνού, δεσπόζει το Ηφαίστειο. Πρόκειται για τον καλύτερα διατηρημένο δωρικό ναό στον ελλαδικό χώρο. Ο ναός, όπου συλλατρεύονταν ο Ήφαιστος (προστάτης των μεταλλουργών) και η Αθηνά (προστάτιδα των τεχνιτών), ανάγεται στο β ́ μισό του 5ου αι. π.Χ. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι χτισμένος με πεντελικό μάρμαρο και φέρει πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Στην ανατολική πρόσοψη εικονίζονται οι άθλοι του Ηρακλή, ενώ ορισμένες μετόπες στις δύο μακρές πλευρές (βόρεια και νότια) κοσμούνται με τους άθλους του Θησέα.
Ο Ναός του Ηφαίστου, γνωστός σήμερα ως Θησείο είναι δωρικός περίπτερος εξάστυλος με 13 κίονες σε κάθε μακριά πλευρά. Είναι κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο ίσως από τον αρχιτέκτονα Ικτίνο. Ήταν σχεδόν πανομοιότυπος με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Κατά την Γεωμετρική-Αρχαϊκή εποχή (1100 π.Χ.-480 π.Χ.) ο χώρος της Αγοράς αποκαλείται Κεραμεικός. Γύρω στο 600 π.Χ. ο Σόλωνας μεταφέρει το διοικητικό κέντρο της πόλης από την παλιά αγορά (την λεγόμενη "Αγορά του Θησέα" που βρισκόταν δυτικά της Ακρόπολης) στον χώρο του Κεραμεικού. Λίγο αργότερα, ο Πεισίστρατος τειχίζει την πόλη και ο χώρος της Αγοράς χωρίζεται σε Έξω και Έσω Κεραμεικό. Ο Έσω Κεραμεικός καθιερώθηκε ως το πολιτικό κέντρο της πόλης. Μεγάλες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στον χώρο με τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη που οδήγησαν στη Δημοκρατία. Το νέο πολίτευμα απαιτούσε νέα κτήρια δημόσιου χαρακτήρα για τις διάφορες λειτουργίες του. Τα κτήρια αυτά κατασκευάζονται στον χώρο που οριοθετείται στα νότια από τον Άρειο Πάγο, στα δυτικά από τον Αγοραίο Κολωνό και στα βόρεια από τον ποταμό Ηριδανό. Ο κενός χώρος που δημιουργήθηκε ανάμεσα στα κτίρια, διαμορφώνεται έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί τις συγκεντρώσεις των πολιτών και ονομάστηκε ορχήστρα. Σε αυτόν το χώρο πραγματοποιούνταν διάφορες εκδηλώσεις και αγωνίσματα. Είναι γνωστό ότι υπήρχαν ξύλινες κερκίδες απ' όπου οι θεατές παρακολουθούσαν τα δρώμενα. Είναι πολύ πιθανό ότι εκεί παρουσιάστηκαν οι πρώτες τραγωδίες του Αισχύλου και όχι στον χώρο νότια της Ακρόπολης, όπου κατασκευάστηκε αργότερα το Θέατρο του Διονύσου. Κατά την εποχή του Περικλή χτίζονται πολλά μνημειώδη κτήρια, όπως ο Ναός του Ηφαίστου.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόγραμμα παραστάσεων 2ου κύκλου: Τουραντώ, η σκληρόκαρδη βασιλοπούλα της Κίνας.



Μαρία Λυμπεράκου

Τουραντώ του Κάρλο Γκότσι
Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου  «Εν Δράσει».
Πρόκειται για το περίφημο θεατρικό έργο του Κάρλο Γκότσι που έγινε γνωστό από την ομώνυμη όπερα του Πουτσίνι, σε  θεατρική διασκευή για παιδιά από τον
Γιάννη Καλατζόπουλο. Η σκληρόκαρδη Τουραντώ, πριγκίπισσα της Κίνας, θα πάρει για άντρα της όποιον απαντήσει σωστά σε τρία μυστηριώδη αινίγματα που θα του βάλει. Ο νόμος λέει ότι όποιος τα καταφέρει, θα πάρει για γυναίκα του την Τουραντώ και τη μισή Κίνα για προίκα.
Οι υποψήφιοι μνηστήρες πολλοί αλλά κανείς δεν καταφέρνει να λύσει τους γρίφους.
Με φόντο την εξωτική Κίνα και το παλάτι του Αυτοκράτορα Αλτούμ, διαδραματίζονται οι πιο κωμικές καταστάσεις.
Εκπλήξεις με τον κινέζικο αυτοκρατορικό Δράκοντα που χορεύει και τραγουδάει.
Αυτοκρατορικά λιοντάρια που παλεύουν και κάνουν ακροβατικά.
Αναστάσιος Στέλλας
Ήρωες από την commedia del arte όπως ο Πανταλόνε και ο Ταρτάλια, που φέρνουν τα πάνω κάτω με τις γκάφες και τις μηχανορραφίες τους.
Τέλος, η εμφάνιση ενός μυστηριώδη ξένου, του Καλάφ, έρχεται να ανατρέψει την ιστορία και να οδηγήσει σε αναπάντεχες αποκαλύψεις. calendar

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ναρλής
Σκηνικά – Κουστούμια: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Μουσική: Αναστάσιος Στέλλας
Κινησιολογία-Χορογραφίες: Δανάη Ευαγγελίου
Ειδικές κατασκευές: Μήτσος Σερέτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Περλέγκας-Κωνσταντίνος Καφετζής
Επιμέλεια κειμένων προγράμματος: Μαρία Αναδιώτη
Κατασκευή σκηνικών: Κώστας Αβραμιώτης
Τεχνικός Σκηνής: Αστέριος Καραπάλης
ΔΙΑΝΟΜΗ
Μαρία Λυμπεράκου, Μαρία Αναδιώτη, Νίκος Φαμέλης, Χαρά Φυσέκη,
Σπύρος Ανδρομανέσκος, Κατερίνα Καρύδη, Γιώργος Φωτεινίδης-Ρεθεμιωτάκης,
Κατερίνα Κουράκου, Αθηνά Καραθανάση, Μαρίνα Χουδετσανάκη, Ιωάννα Χούντα, Κυριακή Σκιαδιώτη, Ιωάννα Καρναχωρίτη

8/9/2013 - Δήμος Αγίας Παρασκευής
Πρώην Στρατόπεδο «Σπυρούδη»
Πολιτιστικο παρκο «Σταύρος Κώτσης»  (Σπάρτης 1)

13/9/2013 - Δημοτική Κοινότητα Αγίου Ιωάννη Ρέντη
Ανοιχτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
(Νάξου και Σταυράκη)

14/9/2013 - Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας
«Κηποθέατρο» (Κύπρου)

12 & 13/10/2013 - Δημοτική κοινότητα Μοσχάτου
Πολιτιστικό Κέντρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»,
(Ομήρου-Κωνσταντινουπόλεως-Σολωμού)
http://www.en-drasei.gr/istoriko/2013/Touranto/touranto.html

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ



Η Διεύθυνση Μουσικής του Δήμου Αθηναίων καλωσορίζει το φθινόπωρο και εγκαινιάζει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με ένα πλήθος εκδηλώσεων. Το δυναμικό αυτό ξεκίνημα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου σηματοδοτεί έναν πλούσιο προγραμματισμό για τους προσεχείς μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Μουσικής οργανώνει πλήθος άλλων εκδηλώσεων σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, πάντα με γνώμονα την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα.

  • Πέμπτη 5/9/13 : Η φιλαρμονική Ορχήστρα συμμετέχει στην πραγματοποίηση ενός μικρού μήκους φίλμ στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Αθήνας οποία θα λάβει χώρα στο πρώην Χρηματιστήριο Αξιών στη Σοφοκλέους με τίτλο <<AGORA>>. Η Ορχήστρα εκτελεί μια σύνθεση με αναφορά στο τραγούδι του 1984  OUR DARKNESS” της Βρετανίδας Μουσικού και Ποιήτριας Ann Clark.
             Ώρα: 10.00 – 15.00


  • Πέμπτη 5/9/13-10/9/13 : Η Συμφωνική Ορχήστρα, κατόπιν πρωτοβουλίας του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού της Μιχάλη Οικονόμου, διοργανώνει masterclass διεύθυνσης ορχήστρας. Νέοι και ταλαντούχοι αρχιμουσικοί θα παρακολουθήσουν το masterclass και, κατόπιν ψηφοφορίας των μελών της Ορχήστρας, οκτώ φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία να τη διευθύνουν σε ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει συμφωνικά έργα των F. Haydn, L.  van Beethoven και W. A.  Mozart, την
Τετάρτη 11/9/2013 σε μία ξεχωριστή συναυλία στο Κέντρο Τεχνών του        Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας).
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ώρα έναρξης: 20.30

  • Παρασκευή 6/9/13: Συμμετοχή του Κουαρτέτου, στη δεξίωση που παραθέτει ο Δήμαρχος Αθηναίων προς τιμήν των Πρέσβεων ξένων χωρών στην Ελλάδα στο roof garden του Δημαρχιακού Μεγάρου (Αθηνάς 63) Ώρα 20:00 

  • Τρίτη 10/9/2013: Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα καλωσορίσει τους δημότες της τρίτης ηλικίας στην κατασκηνωτική περίοδο του Δήμου που είναι αφιερωμένη σε αυτούς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κατασκήνωση του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα.

  • Παρασκευή 13/9/2013: Συναυλία της Big Bang  του Δήμου Αθηναίων με jazz δημιουργίες των Horace Silver, Duke Ellington, Charlie Parker, Oscar Pettiford κ.λ.π στον Πεζόδρομο της Διονύσιου Αρεοπαγίτου 18-20. Μια φθινοπωρινή Συναυλία για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης 
             Ώρα 20:30

  • Κυριακή 15/9/2013: Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών θα πραγματοποιήσει Μουσικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά, μπροστά από το χώρο του Μουσείου Ελ. Βενιζέλος στο Πάρκο Ελευθερίας.
            Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
            Ώρα: 14.00 – 15.00.

  • Δευτέρα 16/9/2013: Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθήνας συμμετέχει στην Εκδήλωση μετονομασίας της Πλατείας Θησείου
σε  Πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγί που σχηματίζεται στη συμβολή των οδών                  Ηρακλειδών, Νηλέως, Απ. Παύλου και Ακάμαντος .


  • Τετάρτη 18/9/2013: Συναυλία της Χορωδίας του Δήμου ΑθηναίωνA Cappella” στον Πολυχώρο «Άννα-Μαρία Καλουτά».
            Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
              Ώρα 20:30


  • Σάββατο 21/9/2013 2013: Συναυλία της Big Bang  του Δήμου Αθηναίων με jazz δημιουργίες των Horace Silver, Duke Ellington, Charlie Parker, Oscar Pettiford κ.λ.π στο πεζόδρομο της Βουκουρεστίου.
            Ώρα 12:00 το μεσημέρι.


  • Δευτέρα 23/9/ 2013: Σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αγίας Βαρβάρας το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής  θα πραγματοποιήσει συναυλία στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο ομώνυμος Δήμος. Στη συναυλία ως σολίστ  θα είναι ο Μπάμπης Τσέρτος.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Τόπος: Πάρκο Μητέρας( Είσοδος από οδό Ρεβεστού)
Ώρα 20:30

  • Τετάρτη 25/9/2013: Η Συμφωνική Ορχήστρα σε συνεργασία με την             καλλιτεχνική ομάδα TROUT physical theater company θα παρουσιάσουν στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (Ιωαννίνων & Καπανέως, Κολωνός) το έργο του σύγχρονου συνθέτη William Αντωνίου Blood Suite για ορχήστρα. Η ερμηνεία του έργου θα πλαισιωθεί από χορογραφία της Φαίδρας Σούτου, με τη συμμετοχή των χορευτών Φαίδρα Σούτου,Γιώργος Σταυριανός, Δέσποινα Μπουγιατιώτη και Λένα Υφαντή
Ώρα 20:30
            Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

  • Πέμπτη 26/9/2013: Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, θα πραγματοποιήσει   Μουσική Συναυλία στην κατασκήνωση του Αγ. Ανδρέα φροντίζοντας να αποκομίσουν ευχάριστες αναμνήσεις οι κατασκηνωτές   της  Τρίτης Ηλικίας.

  • Παρασκευή 27/9/13: Συμμετοχή του Κουαρτέτου στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει ο ΟΠΑΝΔΑ με  το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. στο κτίριο του  παλαιού Πανεπιστημίου στην Οδό Θόλου 7-9 στην Πλάκα.
 Ώρα 20:00

  • Κυριακή 29/9/2013: Σε συνεργασία με το Ιωνικό Κέντρο η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι  για θέατρο με θέμα  «Τρείς Θεατρικοί Μύθοι», μια επανάληψη της Συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου και είχε  μεγάλη απήχηση στο Αθηναϊκό κοινό.
            Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
            Ώρα 20:00


Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων‏

Στο πλαίσιο του masterclass διεύθυνσης ορχήστρας που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Μουσικής του ΟΠΑΝΔΑ κατόπιν πρωτοβουλίας του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει μία ξεχωριστή συναυλία στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας). Κατόπιν ψηφοφορίας των μελών της Ορχήστρας, οκτώ φιναλίστ του masterclass θα κληθούν να μοιραστούν τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας με συμφωνικά έργα των F. Haydn, L. van Beethoven και W. A. Mozart.


Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας)
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 20.30
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.