Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Εντυπωσιακός ως Κορυφαίος και μονωδός ο Βασίλης Ασημακόπουλος στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου


Βασίλης Ασημακόπουλος

Αθήνα 11 Σεπτεμβρίου 2013. Στο ανοιχτό θέατρο Δήμου Χαϊδαρίου παρουσιάστηκε σε ένα κατάμεστο από κόσμο θέατρο η τραγωδία Αγαμέμνονας του Αισχύλου από τον θεατρικό οργανισμό «Αιχμή».
Ο Βασίλης Ασημακόπουλος έχει το κύρος, την σοβαρότητα και την προσωπικότητα του τραγωδού. Δεν γίνεσαι γεννιέσαι με το ταλέντο, κι όσο κι αν δοκιμάσεις τις μορφές της τέχνης η τέχνη σε δοκιμάζει και αυτή και σε οδηγεί εκεί που ανήκεις.
Έχοντας σπουδάσει κλασικό τραγούδι ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος είναι ο καταλληλότερος ερμηνευτής τραγωδιών, και οπερατικών τραγωδιών γιατί εκεί ανήκει. Η σκηνική του παρουσία έχει την αριστοκρατική φυσιογνωμία που επιβάλουν μεγάλοι ρόλοι. Η φωνή του βαριά με δυνατό μέταλλο μπάσου όπερας δίνει το μεγαλείο που λείπει από πολλούς καλούς ηθοποιούς πρόζας που όμως δεν μπορούν να στηρίξουν την φωνή τους διαφραγματικά.
Ως μονωδός ο κύριος Ασημακόπουλος ήταν ανυπέρβλητος δεν νομίζω να υπάρχει άλλος θίασος στην Ελλάδα που να έχει ή να είχε καλύτερο μονωδό.
Αν ο κύριος Ασημακόπουλος συνεχίσει στο σοβαρό είδος της μουσικής και της τραγωδίας θα καθιερωθεί σε έναν χώρο που λίγοι ηθοποιοί μπόρεσαν.
Στον τραγικό ρόλο της Κλυταιμνήστρας η μεγάλη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου κυριολεκτικά καθήλωσε το κοινό με την σκηνική της παρουσία και την ερμηνεία της.
Η παραδειγματική σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαϊδη ανέδειξε όλες τις πτυχές του περίπλοκου και σκοτεινού χαρακτήρα της Κλυταιμνήστρας και αυτό φάνηκε μέσα από την ερμηνεία της Φωτεινής Φιλοσόφου.
Ως Κήρυκας ο Γιάννης Νικολαϊδης αναμφίβολα έπεισε και καθήλωσε με το βλέμμα του, τις μελετημένες κινήσεις και την θεατρική του παρουσία, σε έναν πολύ συνταρακτικό και δυσκολότατο ρόλο που κυριολεκτικά ανοίγει και κλείνει την τραγωδία. Μαζί του ένα άρτιο επιτελείο ηθοποιών ερμήνευσε τους δυσκολότατους ρόλους υπό το βλέμμα και την καλλιτεχνική σκοπιά του κυρίου Νικολαϊδη άψογα και παραδειγματικά. Ως Αγαμέμνων ο Ζαχαρίας Ρόχας ήταν αξιόλογος όπως επίσης και η Δανάη Καλαχώρα ως Κασσάνδρα έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε.
Περιμένουμε και άλλες τέτοιες παραγωγές από τον θεατρικό οργανισμό Αιχμή που πιστεύω ότι υπό την διεύθυνση του ακούραστου Γιάννη Νικολαϊδη θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.        
ΑΙΣΧΥΛΟΥ - ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης
Μουσική: Μιχάλης Γληνιαδάκης
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Βοηθ. σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας
ΔΙΑΝΟΜΗ
( Με σειρά εμφάνισης)
Φρουρός: Χρήστος Κανέλλης
Κλυταιμνήστρα: Φωτεινή Φιλοσόφου
Κήρυκας: Γιάννης Νικολαϊδης
Αγαμέμνων: Ζαχαρίας Ρόχας
Κασσάνδρα: Δανάη Καλαχώρα
Αίγισθος: Κώστας Κλάδης
Κορυφαίοι: Γ. Νικολαϊδης, Κ. Κλάδης, Χρ. Κανέλλης, Μ. Σκιαδάς, Β. Ασημακόπουλος, Γ. Χουσάκος, Δ. Αποστόλου, Μονωδός: Β. Ασημακόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου