Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Μεγάλη στιγμή για την Ελληνική όπερα η παρουσίαση του έργου «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

«Προμήθεας Δεσμώτης»: Για πρώτη φορά όπερα στο μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου!

Ο Βασίλης Ασημακόπουλος ως Προμηθέας.
30 Ιουλίου 2013. Ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ερμήνευσε εκπληκτικά τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Κεφαλλονίτη μουσουργού Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο!
Ο χαρισματικός νεαρός καλλιτέχνης συγκλόνισε το κοινό με την μοναδική ερμηνεία του ως Προμηθέας. Η παρουσία του θεϊκή απέδωσε έναν Προμηθέα απαράμιλλο, με φωνή που αντηχούσε στον ιερό χώρο ερχόμενη από άλλους καιρούς, άλλες εποχές, τότε που το πηγαίο ταλέντο ήταν συνυφασμένο με τις δυνάμεις τις φύσης, τότε που ερμηνευτές ταυτίζονταν με τον ήρωα.
Η μαγεία που άφησε ο Βασίλης Ασημακόπουλος θα παραμείνει στον ιερό χώρο και η φωνή του θα συνυπάρχει με αυτή των μεγάλων ερμηνευτών που πέρασαν από την Επίδαυρο. Η σκηνοθετική άποψη του Βασίλη Ασημακοπουλου σεβάστηκε απόλυτα την τραγωδία του Αισχύλου και ανέδειξε την όπερα του Παναγιώτη Καρούσου. Λιτή αλλά μελετημένη σε κάθε λεπτό, κάθε λέξη αναδείκνυε το βαθύτερο νόημα του έργου. Οι συμπρωταγωνιστές εξίσου αξιόλογοι ερμήνευσαν την δύσκολη παρτιτούρα του συνθέτη. Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα έδωσε όλο της το πάθος και την αισθαντικότητα της στον ρόλο της Ιούς, και με άρτια τεχνική ερμήνευσε τους διαμετρικά αντίθετους ρόλους της σκληρής Βίας και της πολεμικής Θεάς Αθηνάς.
Ειρήνη Κώνστα, Βασίλης Ασημακόπουλος, Παναγιώτης Καρούσος
Ο τενόρος Ντίνος Καλύβας ερμήνευσε με ωραίο φωνητικό τίμπρο τους ρόλους του Ωκεανού και του Ερμή. Ο συνθέτης και βαρύτονος Παναγιώτης Καρούσος ειδικά για την περίσταση ερμήνευσε τους ρόλους του Δια και του Ηφαίστου. Τους λυρικούς καλλιτέχνες συνόδευσαν η αξιόλογη φλαουτίστα Δανάη Κιουπούρογλου και η πιανίστα Βιβή Κλεισούρα.    
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 2004 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 1998 παρουσιάστηκε στο Λος Άντζελες στο Beverly Hills City Hall. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman και στην Ουάσινγκτον.
Ο Παναγιώτης Καρούσος στην Επίδαυρο
Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά θέατρα Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, Χολαργού, Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο και στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων.
Ο Προμηθέας του Καρούσου είναι ένα έργο νεοκλασικό με άριες και ντουέτα στην μορφή της κλασικής όπερας όπως την ξέρουμε από τον Βέρντι τον Βάγκνερ και άλλους συνθέτες του κλασικού ρεπερτορίου. Ο Καρλ Ορφ μελοποίησε τον Προμηθέα στου Αισχύλου στο πρωτότυπο αλλά η μελοποίηση του είναι στην μορφή της μοντέρνας ατονικής όπερας στην μορφή ρετσιτατίβου. Με το θέμα έχουν επίσης ασχοληθεί ο Μπετόβεν, ο Σκριάμπιν ο Λιστ και άλλοι μεγάλοι συνθέτες, ποτέ όμως δεν έγινε στην μορφή της κλασικής όπερας που απαιτεί ένα λιμπρέτο, και το λιμπρέτο είναι στην Ελληνική γλώσσα βασισμένο στην ποιητική μετάφραση του Γρυπάρη.
Ο Προμηθέας Δεσμώτης του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο... the rest is history!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου