Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ο Παναγιώτης Καρούσος τίμησε την πατρίδα του με την «Ρομάντζα Κεφαλονιά»


Ο μουσικοσυνθέτης Παναγιώτης Καρούσος 
συγχαίρει τον πιανίστα  Σπύρο Σουλαδάκη

Αργοστόλι 29 Ιουλίου 2011. Στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος» της Κεφαλονιάς παρουσιάσθηκε η Παγκόσμια Πρεμιέρα της «Ρομάντζα Κεφαλονιά» για πιάνο του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου.
Την «Ρομάντζα Κεφαλονιά» ερμήνευσε ο πιανίστας Σπύρος Σουλαδάκης με πολύ μπρίο και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Ο Παναγιώτης Καρούσος εμπνεύστηκε την ρομάντζα από τα τοπικά Κεφαλλονίτικα παραδοσιακά ρυθμικά ακούσματα. Είναι μια μουσική μινιατούρα ευχάριστη και λαμπερή όπως ο ουρανός της Κεφαλονιάς, με ένα μελαγχολικό μυστήριο όπως αυτό που εκπέμπει το παράξενο αυτό νησί του Ιονίου.
Μαζί με την «Ρομάντζα Κεφαλονιά» παρουσιάστηκαν η «Ρομάντζα για Βιολί και Πιάνο» και το «Ντιβερτιμέντο για Βιολοντσέλο και Πιάνο».
Η «Ρομάντζα για Βιολί και Πιάνο» είχε πρωτοπαρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Δημαρχείο του Beverly Hills στο Λος Άντζελες προς τιμήν της πόλης. Ερμηνεύτηκε μαγικά από τον βιολονίστα Ανδρέα Χανιώτη σε αυτή την συναυλία στο Αργοστόλι ο οποίος ανέδειξε την λεπτή παρτιτούρα.
Ο βιολοντσελίστας Σταύρος Παργινός, ο πιανίστας
Σπύρος Σουλαδάκης και ο
βιολιστής Ανδρέας Χανιώτης 
Το «Ντιβερτιμέντο για Βιολοντσέλο και Πιάνο» ερμηνεύτηκε υπέροχα από τον αισθαντικό βιολοντσελίστα Σταύρο Παργινό, ο οποίος ανέδειξε τον ρομαντισμό της μουσικής γραφής του Παναγιώτη Καρούσου. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μόντρεαλ του Καναδά και είχε εντυπωσιάσει τους Καναδούς.
Το «Πιάνο Τρίο damour», ερμηνευμένο από τον πιανίστα Σπύρο Σουλαδάκη, τον βιολονίστα Ανδρέα Χανιώτη, και τον βιολοντσελίστα Σταύρο Παργινό έκλεισε το πρόγραμμα με έργα μουσικής δωματίου του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που άνοιξαν το πρόγραμμα της όπερας «Προμηθέας» αντί εισαγωγής.
Και οι τρεις έξοχοι καλλιτέχνες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σε αυτά τα έργα με πληθωρικό ρομαντισμό του Κεφαλλονίτη δημιουργού Παναγιώτη Καρούσου.

Ιστορικές στιγμές έζησε η Κεφαλονιά με την όπερα «Προμηθέας» του Παναγιώτη Καρούσου



Ο Παναγιώτης Καρούσος στο θέατρο «Κέφαλος» 
Αναδημοσίευση 
από το περιοδικό 
της Κεφαλονιάς: 
mykefalonia.com
Την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος», παρουσιάστηκε το Ελληνικό μελόδραμα «Προμηθέας» του Ελληνοκαναδού Κεφαλλονίτη μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου με τεράστια επιτυχία.
Από την εποχή του Κεφαλλονίτη Διονυσίου Λαυράγκα, ιδρυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρωτεργάτη του Ελληνικού μελοδράματος είχε να παρουσιαστεί Ελληνικό μελόδραμα στην Κεφαλονιά. Μετά σχεδόν από έναν αιώνα το νησί της Κεφαλονιάς έβγαλε έναν μουσουργό στα χνάρια του Λαυράγκα, και από ότι φάνηκε με την αριστουργηματική όπερα «Προμηθέας», ο Παναγιώτης Καρούσος είναι ένας άξιος συνεχιστής της Επτανησιακής Μουσικής Παράδοσης. 
Το έργο με μεγάλο λυρισμό και υψηλή ποιότητα στην σύνθεση και την αρμονία εντυπωσίασε και άρεσε στους Κεφαλλονίτες μουσικόφιλους.
Ηλίας Τηλιακός με την Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη
Τον δύσκολο ρόλο του Προμηθέα ερμήνευσε ο γνωστός βαρύτονος Ηλίας Τηλιακός με πάθος και φωνητικές εναλλαγές από τον θυμό στον θρήνο και την έξαρση. Στον ρόλο της Ιούς η σοπράνο Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη ήταν καταπληκτική. Η φωνή της πλούσια και χειμαρρώδης με άνετες ψιλές νότες, περίτεχνα πιανίσιμα, και δραματική με σκούρο ηχόχρωμα στα τραγικά μέρη του έργου, και μεγάλη ηθοποιία που κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση. Ως Ερμής ο Γιώργος Τζιουβάρας είναι ένας τενόρος με πολύ ταμπεραμέντο, ωραία φωνή και σκηνική παρουσία. Η μεσόφωνος Victoria Mayfatova έδειξε την απαιτούμενη σκληρότητα ως Βία και την πολεμική διάθεση της Θεάς Αθηνάς. Τους ρόλους του Κράτους, Ωκεανού και Δία ερμήνευσε ο βαρύτονος Ζαφείρης Κουτελιέρης.
Τους σολίστες συνόδευσαν άρτια τρεις μεγάλοι νέοι μουσικοί. Ο δεξιοτέχνης πιανίστας Σπύρος Σουλαδάκης, ο οποίος είχε και το βάρος της μουσικής διεύθυνσης, ο βιρτουόζος βιολιστής Ανδρέας Χανιώτης, και ο εξαίρετος βιολοντσελίστας Σταύρος Παργινός.
Ηλίας Τηλιακός και Victoria Mayfatova
Η σκηνογραφία και σκηνικά ήταν του Κεφαλλονίτη Γλύπτη Σπύρου Χουρμούζη, και τα κοστούμια του Οίκου υψηλής ραπτικής Desir. Την παράσταση οργάνωσε η Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου, πρόεδρος του Ομίλου  UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Οι Κεφαλλονίτες στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου καταχειροκρότησαν τον παράσταση και τον συμπατριώτη τους μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο, που τους έκανε περήφανους.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής, η κυρία Μαρίνα Βεργωτή, ο επιχειρηματίας Νίκος Βινιέρης, ο θειος του Παναγιώτη Καρούσου Τέως επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης Ιωάννης Καρούσος, η κυρία Ελένη Χιόνη του Kefaloniapress, η Ελληνοαμερικάνα Μάχη Βουτσινά - Τότολου με τον σύζυγο της καπετάνιο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο αρχηγός της Αστυνομίας της Κεφαλονιάς κύριος Παναγιώτης Φιλίππου, ο Σπύρος και η Βιβή Μπεκατώρου, και όλη η αριστοκρατία του Αργοστολίου με μεγάλη επισημότητα.
Η παράσταση του Προμηθέα ήταν μια βραδιά πολιτιστικής αναβάθμισης του νησιού, μπράβο στην πρωτοβουλία γιαυτή την ιστορική για την Κεφαλονιά προσπάθεια.  
http://www.mykefalonia.com/modules/news/article.php?storyid=15447

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Έφυγε ο Ελληνοκύπριος μεγάλος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Παναγιώτης Καρούσος με τον Μιχάλη Κακογιάννη
Ο Μιχάλης Κακογιάννης έφυγε και μαζί του έφυγε μια μεγάλη μορφή της έβδομης τέχνης, για την Ελλάδα και για την Κύπρο.
Τον γνώρισα στο Μόντρεαλ του Καναδά όταν με έστειλε το τηλεοπτικό κανάλι του Μόντρεαλ να του πάρω μια συνέντευξη επί τη ευκαιρία της βράβευσης του για την ταινία Βυσσινόκηπος.
Ήταν ένας έξυπνος σκηνοθέτης με ιδιαίτερο και πολύ προσωπικό δημιουργικό βλέμμα.
Ήταν πολύ καλός στην πραγματοποίηση ρεαλιστικών σκηνών. Ο ρεαλισμός αυτός άρεσε και αρέσει κυρίως σε πλήθη ευρείας κλίμακας, έτσι έφτασε στην επιτυχία. Μια επιτυχία που γεύτηκε σε διάφορες περιόδους της μακράς ζωής του αλλά δεν την άφησε να τον κυριαρχήσει. Θα έλεγα ότι όσο κι αν φαινόταν περίπλοκος ήταν ένας απλός άνθρωπος.
Σκηνοθέτησε όλες τις μορφές του θεάτρου με επιτυχία, δράμα, κωμωδία, τραγωδία, όπερα. Συνεργάσθηκε με μεγάλους ηθοποιούς όπως την Μελίνα Μερκούρη και τον Άντονι Κουίν. Αλλά συγκρούσθηκε και με μεγάλους καλλιτέχνες όπως με την Μαρία Κάλλας που τον απέρριψαν. Έζησε μια έντονη ζωή με αποτυχίες και επιτυχίες γεμάτη. Οι σκηνοθετικές του επιλογές δεν με έβρισκαν πάντα σύμφωνο, αλλά οι καλές του στιγμές με τον σκληρό ποιητικό ρεαλισμό είναι και θα παραμείνουν ανεπανάληπτες. Για μένα ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα ενός ασυμβίβαστου ανθρώπου που πέρασε τις ιδέες του μέσα στην τέχνη με μια πρωτοποριακή αλήθεια.
(Ο Μιχάλης Κακογιάννης (11 Ιουνίου 1922 - 25 Ιουλίου 2011) του Παναγιώτου ήταν σύγχρονος Έλληνο-Κύπριος ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Γιος δικηγόρου γεννήθηκε το 1922 στη Λεμεσσό. . Όταν τελείωσε το σχολείο αναχώρησε για το Λονδίνο, με σκοπό να σπουδάσει νομικά. Παράλληλα όμως παρακολούθησε και δραματικές τέχνες στη Central School of Dramatic Art και στο Old Vic το 1944 και το 1946 αντίστοιχα. Ξεκινά την καριέρα του στο θέατρο αρχικά ως ηθοποιός και στη συνέχεια ως σκηνοθέτης. Όλο σχεδόν το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο (1941 – 1951) εργάστηκε στο BBC. Το 1953 επιστρέφει στην Ελλάδα και ασχολείται με τον κινηματογράφο. Γυρίζει μερικές από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού σινεμά. Είναι ο πρώτος που έβγαλε τον ελληνικό κινηματογράφο από τα στενά του σύνορα, με διεθνή βραβεία και διεθνείς συμπαραγωγές. Το 1964 είναι η χρονιά που σκηνοθετεί τον "Αλέξη Ζορμπά", ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, που με το διεθνή τίτλο "Zorba the Greek", γνωρίζει τεράστια επιτυχία, διεκδικεί επτά βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Oscar), αποσπώντας τελικά τρία. Έχει σκηνοθετήσει και ένα ντοκιμαντέρ το "Αττίλας '74", μια μοναδική καταγραφή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Είναι μαζί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο οι σκηνοθέτες που έκαναν στο εξωτερικό, γνωστό το ελληνικό σινεμά και την Ελλάδα, περισσότερο από όλους.
Φιλμογραφία
1999 Ο Βυσσινόκηπος
1993 Πάνω, κάτω και πλαγίως
1987 Γλυκιά πατρίδα
1977 Ιφιγένεια
1975 Αττίλας '74
1971 Τρωάδες
1967 Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά
1964 Αλέξης Ζορμπάς
1962 Ηλέκτρα
1961 The Wastrel
1960 Eroica
1957 Το τελευταίο ψέμα
1956 Το κορίτσι με τα μαύρα
1955 Στέλλα

1954 Κυριακάτικο ξύπνημα
(Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου)
 


Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ "ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ 2011" ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Ο ΜΙΧΑΗΛ ΡΩΜΑΝΟΣ


Ο δήμαρχος Π.Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης εγκαινιάζει 
την έκθεση "ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ 2011" στον Φλοίσβο μαζί με 
την ηθοποιό Ρίκα Διαλυνά και τον επιμελητή Μιχαήλ Ρωμανό

Με μεγάλη επιτυχία και απίστευτη κοσμοσυρροή ολοκληρώθηκαν τα φετινά "ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ" του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας, που επιμελήθηκε ο διακεκριμένος επιμελητής εκθέσεων και εικαστικός καλλιτέχνης Μιχαήλ Ρωμανός, πρόσφατα βραβευμένος από τον Όμιλο της UNESCO καθώς και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Ο καλλιτέχνης Σπύρος Κοντούλης, η ηθοποιός Ρίκα Διαλυνά
και ο Μιχαήλ Ρωμανός
Συγκεκριμένα, πάνω από εκατό πενήντα καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τα έργα τους μέσα από τη μεγάλη και πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του Φεστιβάλ, στις δύο εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στο Μουσείο Γουναρόπουλου του Δήμου Ζωγράφου και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Π.Φαλήρου "Φλοίσβος" αλλά και μέσα από τη ψηφιακή έκθεση του διαδικτυακού project των "ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 2011" στο δημοφιλή ιστότοπο του Φεστιβάλ "ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ".
Και τις δύο επιμέρους εκθέσεις της μεγάλης σπονδυλωτής έκθεσης "ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ 2011" εγκαινίασαν οι δήμαρχοι των πόλεων όπου διεξήχθησαν. Ο δήμαρχος Π.Φαλήρου κύριος Διονύσης Χατζηδάκης εγκαινίασε την έκθεση του "Φλοίσβου" ενώ ο δήμαρχος Ζωγράφου κύριος Κώστας Καλλίδης εγκαινίασε την έκθεση στο Μουσείο Γουναρόπουλου, παρουσία των πολιτευτών της Α' Αθηνών κυρίας Δώρας Παπαδάκη και κυρίας Σοφίας Λουκέρη. 
Μεγάλη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης στο Μουσείο Γουναρόπουλου, αποτέλεσε και η πρώτη παρουσίαση στο φιλότεχνο κοινό, των έργων των ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ καλλιτεχνών για τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ που θεσπίζει από φέτος το Φεστιβάλ. 

O επιμελητής εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανός και
η πολιτευτής στην Α' Αθηνών Σοφία Λουκέρη

Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει από κοντά τις ευφάνταστες δημιουργίες των καλλιτεχνών που επιλέχτηκαν από τον επιμελητή και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας Μιχαήλ Ρωμανό, ανάμεσα τους καθηγητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικά άτομα από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων καθώς και πολιτικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές και πολλά άτομα από το χώρο της μόδας, της ομορφιάς και της αισθητικής γενικότερα.

Πάνω από εκατό παρουσιάσεις και αναφορές στα site και στα blog στο διαδίκτυο, σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά καθώς και στην τηλεόραση, με ιδιαίτερο αφιέρωμα από τη δημοφιλή Zougla του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, στα έντυπα του Πέτρου Κωστόπουλου και του Αντώνη Λυμπέρη.

Μπορείτε να δείτε όλα τα έργα των εκθέσεων και του διαδικτυακού project των φετινών "ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΗΣ" στις αναρτήσεις του επίσημου ιστότοπου του Φεστιβάλ: http://dromenatechnis.blogspot.com καθώς και πλήθος φωτογραφιών από τα εγκαίνια των εκθέσεων στα Υπερ-Κοσμικά: http://iperkosmika.blogspot.com
Ο Μιχαήλ Ρωμανός, η καλλιτέχνις Άννα Τσιβδάρη 
και ο δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης 
στο Μουσείο Γουναρόπουλου
Την επιτυχία της έκθεσης θα γιορτάσουν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες σε ένα Art - Fashion Party που θα πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, σε καλλιτεχνική επιμέλεια  του Μιχαήλ Ρωμανού, παρουσία του δημάρχου του διάσημου νησιού των ανέμων και θα ανανεώσουν το εικαστικό ραντεβού τους για του χρόνου. 

Ο δήμαρχος Π.Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης
ανάμεσα σε καλλιτέχνες της έκθεσης
"ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ 2011" στον Φλοίσβο

Clinton says Turkey must address concerns on backsliding on rights

US Secretary of State and her delegation
called for the protection of human rights in Turkey.

ISTANBUL — U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton, chiding a NATO ally whose support is critical to American goals in the Mideast, said Saturday that Turkey must act on concerns about backsliding on human rights and its secular traditions
Speaking politely but firmly about the moderate Muslim nation, Clinton said the recent arrests of dozens of journalists and curbs placed on religious freedom were “inconsistent” with Turkey's economic and political progress.
She said Turkey should recommit itself to the course of modernization and embrace the democratic institutions of statehood. By doing so, Turkey could serve as a model for Arab nations now in the midst of revolt or transition, America's top diplomat said.
“Across the region, people in the Middle East and North Africa are seeking to draw lessons from Turkey's experience,” she told reporters at a news conference with Turkey's foreign minister, Ahmet Davutoglu. “Turkey's history serves as a reminder that democratic development also depends on responsible leadership.”
She called on the Turkish people to use their constitutional reform process to “address concerns ... about recent restrictions on freedom of expression and religion” and boost protection for the rights of minorities.
Those concerns have stalled Turkey's bid to join the European Union and further cement ties with the West.
Clinton noted that the U.S. long has backed Turkey's EU membership and said Washington was counting on the country to live up to the standards of its founder, Mustafa Kemal Ataturk.

Ataturk was a war hero who led Turkey to independence at the end of the Ottoman Empire and ruled for 15 years until his death in 1938. He imposed a secularist vision on the nation.
At a town hall event earlier where she took questions from young Turks, Clinton criticized the arrests of journalists. She said the detentions have fed fears about threats to press freedom in the majority Muslim nation.
“I do not think it is necessary or in Turkey's interests to be cracking down. It seems to me inconsistent with all the other advances Turkey has made,” she said.
Turkey's institutions should be able to withstand the scrutiny and debate that a free press brings, Clinton said.
Turkish media groups say more than 60 journalists are in jail. The groups accuse authorities of using flimsy evidence to bring the charges.
Government officials said in April there were 26 journalists jail in Turkey for activities unrelated to journalism. Officials have cited the role of some media sectors over the decades in fanning support for coups led by the Turkish military, a staunch supporter of the secular system.
The Organization for Security and Cooperation in Europe, of which Turkey is a member, says 57 journalists are in jail in Turkey, mostly on anti-terror charges. That includes people with alleged ties to Kurdish rebels and extremists.
Clinton's comments were likely to encourage more liberal Turks but irritate Turkey's leaders, including Davutoglu and Prime Minister Recep Tayyip Erdogan.
A small group protested Clinton's visit outside the U.S. Embassy. In Istanbul, one man holding a Turkish flag staged a protest as Clinton met Orthodox Patriarchate Bartholomew, accusing Washington of “killing millions of Muslims.”
Erdogan, long seen as a vital bridge between East and West, has worried some by taking steps at odds with U.S. and Western policies.
He insists that his ruling party, which has Islamist roots, is committed to secularism. But since President Barack Obama took office, Erdogan has clashed with Israel and opposed U.N. sanctions on Iran over its nuclear program.
During George W. Bush's administration, Turkey opposed the war in Iraq and refused to allow troops to enter Iraq from its territory, creating additional divisions over the conflict within NATO.
At the coffee house, Clinton also urged Turks to continue to embrace inclusive traditions and serve as the East-West bridge, without choosing one or the other.
“I don't think there is any reason for Turkey to shift from West to East,” she said. “As an outsider, I have always thought the debate is a debate without real meaning to it because why would you give up one for another? You can look both ways and to me that is an incredible advantage.”

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Γεώργιος Ι. Σκλαβούνος: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

«Δελφούς της Οικουμένης» ήθελε την Ελλάδα ο Ιωάννης Καποδίστριας.


Το βιβλίο «Ο Άγνωστος Καποδίστριας», Μαρτυρίες και Γνώμες για τον Ιωάννη Καποδίστρια του φίλτατου κερκυραίου πατριώτη Γεώργιου Ι. Σκλαβούνου ήρθε να προσθέσει στην βιβλιογραφία για τον μεγάλο πολιτικό μερικές αλήθειες που ίσως για κάποιους πολιτικούς λόγους αποσιωποιήθηκαν.
Το βιβλίο αυτό όπως σημειώνεται στο εξώφυλλο αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον Ιωάννη Καποδίστρια για το έργο του και τις παρακαταθήκες που μας άφησε.
Ελάχιστο φόρο τιμής εις τον επιφανέστερο της ύψιστης και αποσιωπημένης Ιονίου Προσφοράς, στην αναγέννηση και την ανασυγκρότηση του Ελληνισμού.
Η εκ μέρους του Ι. Καποδίστρια υπεράσπιση της πολιτισμικής αυτονομίας του Ελληνισμού, των πολιτισμικών αλλά και γεωγραφικών του συνόρων, υπήρξαν τα καθοριστικά αιτία της δολοφονίας του όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας κ. Σκλαβούνος. 
Το βιβλίο στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε γραπτές αναφορές στον Ι. Καποδίστρια από  επιφανείς, κυρίως πολιτικούς, από την εποχή του Ι. Καποδίστρια ως σήμερα.  
Ο Γιώργος Σκλαβούνος, οικονομολόγος - κοινωνιολόγος γεννήθηκε το 1943 ΣΤΗΝ Κέρκυρα , όπου ζει και σήμερα.
Σπούδασε ως εργαζόμενος φοιτητής στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α.
Απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Πειραιά. Πήρε μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία από το Georgia State University, όπου συνέχισε σπουδές δικτατορικού επιπέδου στον ίδιο κλάδο, όπως επίσης παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας και Management.
Εργάστηκε επί 8 χρόνια στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ε.Ε. (ως εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του οποίου διετέλεσε Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων).
Εργάστηκε ως συνεργάτης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας, στην Αγροτική Τράπεζα και στον ιδιωτικό τομέα.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα: Επιβίωσης και Αφομοίωσης Εθνικών Πολιτισμών, Εθνικής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Συνείδησης, και αλλά θέματα παραπλήσιου ενδιαφέροντος.
Παρουσίαζε για χρόνια, στα σεμινάρια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της Ελληνικής Διασποράς, την εργασία του για την Ελληνική πολιτιστική ταυτότητα και τη διατήρηση της. Κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στον αθηναϊκό τύπο (Ελευθεροτυπία, Βήμα, Μεσημβρινή) και σε περιοδικά, όπως ο Οικονομικός Ταχυδρόμος και τα Οικονομικά Χρονικά.
Σήμερα είναι ο Πρόεδρος του Κέντρου UNESCO του Ιονίου.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

EPIROTES NOT DAUNT ED BY GREECE’S PROBLEMS

Despite the mounting troubles in Greece these days, the board of the World Council of Epirotes Abroad has decided to hold its international convention in Ioannina, the capitol of Epiros, as scheduled the weekend of July 29-30.
“We know that some groups have cancelled events in Greece because of the country’s mounting economic problems and the growing demonstrations against the austerity measures imposed on the Greek people as a result,” said World Council President Chrysostomos Dimou, “but we feel it is crucial to show solidarity with the people of Epiros in these difficult times. And we will hold our convention in Yannina as scheduled”
“I was in Yannina a few weeks ago, and it’s as calm and safe there as any American city I know, probably a lot safer,” said Nicholas Gage, who is honorary president of the organization. “Besides, Epirotes from abroad have always supported their homeland, and we’re certainly not going to let it down now.” He noted that most of the major institutions established in Greece after the country won its independence were financed by Epirotes who prospered abroad and used their fortunes to help rebuild their homeland.
Mr. Dimou said some 100 delegates are expected at the convention representing Epirote groups in the United States, Canada, Europe, Africa and Australia. “Some expected delegates have called to express concern about the troubles in Greece but no one has said they were canceling because of them,” Mr. Dimou said. “That’s not how Epirotes are.”
The convention will be held at the beautiful, new Grand Serai Hotel in the heart of the city with its Olympic-size pool, magnificent health spa and luxurious accommodations.
“In the past, many who came for the convention stayed on after it to enjoy the many beautiful sights of Epiros, including the cleanest beaches in the Mediterranean, and visit its unique landmarks,” said Mr. Gage, “and we expect this year will be no different. Greece has had many ups and downs during its long history, but its magic never fades.”
Mr. Dimous said that besides delegates Epirotes or their friends from other parts of Greece who want to attend as observers, will be welcomed and may obtain information about the convention by contacting in the US Demetris Koutoulas @ 508-317-6478 or panepirotic@gmail.com.


   

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ο Προμηθέας του Παναγιώτη Καρούσου στην Κεφαλονιά

Ο Όμιλος UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας παρουσίασει το έργο «Προμηθέας» του μεγάλου Κεφαλλονίτη ομογενή μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην πατρίδα του. Ο Παναγιώτης Καρούσος είναι ο μοναδικός Έλληνας στην ιστορία του Καναδά και των ΗΠΑ που κατάφερε να ανεβάσει μελοδράματα στην Βόρειο Αμερική με μεγάλη επιτυχία. Το μελόδραμα «Προμηθεύς» παρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ, στο Λος Άντζελες, την Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Πρόσφατα μελοποίησε και παρουσίασε το ποίημα Underground του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama το οποίο κυκλοφορεί και στο διαδύκτιο.
Ο διεθνούς φήμης Κεφαλλονίτης Ελληνοκαναδός μουσικοσυνθέτης Παναγιώτης Καρούσος θα έρθει στην Κεφαλονιά για την παρουσίαση του μελοδράματος του Προμηθέας. Η όπερα θα παρουσιαστεί στα δημοτικά θέατρα Αργοστολίου και Ληξουρίου, 29 και 30 Ιουλίου αντίστοιχα, υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Μαζί του θα έρθει ένα επιτελείο λυρικών καλλιτεχνών αναγνωρισμένων στον χώρο της όπερας που θα συμπράξουν στην υψηλού επιπέδου αυτή εκδήλωση για τα καθιερωμένα στάνταρ του νησιού μας. Η αθρόα συμμετοχή των φιλόμουσων Κεφαλλονιτών θα συντελέσει στην πολιτισμική αναβάθμιση της Κεφαλονιάς. 

Δημοτικό Θέατρο Κεφαλονιάς «Κέφαλος»
Παρασκευή 29 Ιουλίου ώρα 8μμ

Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου
Σάββατο 30 Ιουλίου 2011 ώρα 9μμ
Για περισσότερες πληροφορίες: 6937410908

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ
Προμηθέας: Ηλίας Τηλιακός, βαρύτονος
Ιο: Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, υψίφωνος
Ερμής: Γιώργος Τζιουβάρας, τενόρος
Βία, Θεά Αθηνά: Victoria Mayfatova, μεσόφωνος
Ωκεανός, Δίας: Ζαφείρης Κουτελιέρης, βαρύτονος

Ανδρέας Χανιώτης, βιολί
Σταύρος Παργινός, βιολοντσέλο
Σπύρος Σουλαδάκης, πιάνο

Σκηνογραφία και σκηνικά: Σπύρος Χουρμούζης
Ενδυματολόγος: Βούλα Κωστούλα (Desir)
Μουσική επιμέλεια και σκηνοθεσία:
Παναγιώτης Καρούσος

Παρουσίαση από την πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς & Ιθάκης
Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου

Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου
Παρασκευή,  29  Ιουλίου  2011, 9μ.μ.

Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου
Σάββατο,  30  Ιουλίου  2011, 9μ.μ.



Την παράσταση θα ακολουθήσει δεξίωση VIP

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και αγιογραφίας της Αναστασίας Παπαδάτου – Αποστολοπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου στην Κεφαλονιά

Η μεγάλη καλλιτέχνιδα Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου είναι μια από τις καλύτερες αγιογράφους και συντηρήτρια βυζαντινής τεχνοτροπίας στην Ελλάδα. Το έργο της εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδος με εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας αλλά και συντηρώντας τέμπλα εκκλησιών, Ουρανίες, θρόνους και τοιχογραφίες.
Η αγιογράφος και ζωγράφος Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου επιτελεί μεγάλο έργο τέχνης στην Κεφαλονιά, αγιογραφώντας και συντηρώντας τις αγιογραφίες και τοιχογραφίες των εκκλησιών της Κεφαλονιάς αλλά και ως ιδρύτρια του Σπιτιού της UNESCO στα Περατάρα κάτω από το Ενετικό Κάστρο.
Η προσφορά της στο νησί της Κεφαλονιάς που είναι η βάση της για εδώ και πολλά χρόνια που έχει εγκατασταθεί στο νησί είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι εκκλησίες του νησιού έχουν μεγάλης αξίας τοιχογραφίες (μέχρι και μεσαιωνικές), που χρειάζονται συντήρηση για να παραμείνουν και να κοσμούν το νησί της Κεφαλονιάς ως μεγάλη παρακαταθήκη των άξιων εμπνευσμένων καλλιτεχνών που τις δημιούργησαν.
Η εντυπωσιακή έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας που με επιτυχία πραγματοποιεί τώρα στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου είναι μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της εργασίας της που φαίνεται η λεπτομερής  τεχνοτροπία του χρωστήρα της μέσα από χρώματα ζωντανά και ακέραια θέματα.
Την έκθεση της Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου στο Ληξούρι τίμησαν προσωπικότητες του νησιού με την παρουσία τους, αλλά και ο κόσμος του νησιού που καθημερινά επισκέπτεται την έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου, δείχνοντας την αγάπη του στην άξια καλλιτέχνιδα.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε και τα έργα ζωγραφικής της Αναστασίας Παπαδάτου – Αποστολοπούλου, τις ελαιγραφίες της με τοπία της Κεφαλονιάς, τις προσωπογραφίες και τα τόσα άλλα έργα που θα θαυμάσει ο επισκέπτης στην ωραία αυτή έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας  Παπαδάτου – Αποστολοπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου.
Η έκθεση της θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουλίου καθημερινά και μετά θα συνεχισθεί στο Σπίτι της UNESCO στα Περατάρα. Η Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου είναι η πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Κεφαλληνίας & Ιθάκης. Μαζί με τα έργα της έχει συμπεριλάβει και έργα των γνωστών ζωγράφων  Ιάσονος Οικονομόπουλου, και Δήμου Γεωργιτζίκη. 
Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το Σπίτι της UNESCO στην Κεφαλονιά, για μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου στο τηλέφωνο 26710-68353

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

SING IN ME, O MUSE! GREEK-AMERICAN POETRY IN ASTORIA

SING IN ME, O MUSE!
New York’s Greek Community Honors Its Poetic Heritage with a special visit by the POEMobile!!!!
On July 15th, a special visit by the POEMobile, projections of poems on the side of the Hell Gate Bridge,and performances of poetry and music will mark the hundredth anniversary year of the birth of Greece’s Nobel Laureate Odysseas Elytis. New York’s Greek-American poetry community will honor its cultural heritage with SING IN ME, O MUSE! a performance of poetry, music, and dance at the Federation of Hellenic Societies of Greater New York on July 15, 2011 at 8pm, sponsored by Bowery Arts + Science, City Lore, and the Federation.
Dean Kostos, editor of Pomegranate Seeds: An Anthology of Greek-American PoetryNicholas Samaras, winner of the Yale Younger Poets Award, Penelope Karageorge, and Sylvia Mouzourou will read their poems on the subjects of love, longing, homeland, and exile accompanied by building-sized projections of text from their poems. The poems will be projected from the roof of the POEMobile, a hand-painted truck and travelling cinema of words, onto the exterior of the Federation’s headquarters in Astoria and the Hell Gate Bridge. Additional projections will include the poems of Elytis himself as well as Sappho, Aeschylus, Ritsos, and Cavafy and be accompanied by traditional music by the Greek Folk Ensemble. The Greek-American Folklore Society will perform two sets of dances: one from the mainland and one from the islands. Poetry will be in Classical and Modern Greek, with the projections morphing into English translations.
This performance is one in a series of poetry events composing A White Wing Brushing the Building, a Bowery Arts + Science and City Lore project highlighting the poetry of New York City’s ethnic communities and funded by the Rockefeller Foundation’s Cultural Innovation Grant. The project will focus on the poetry of 8 cultural communities in New York in 2011 and 8 in 2012, with the majority of the events happening during the summer. The titular “white wing” is taken from a poem by Martín Espada and refers to the projections of the poems that are integral part of the project as well as the live poetry readings which will happen in each of the communities. To date, White Wing has hosted projections and poetry performances in the languages of the Lower East Side (Yiddish, Ukrainian, Spanish, and Cantonese) at the New Museum’s Festival of New Ideas and new work by Native American poets at the American Indian Community House. Additional 2011 collaborating communities include Haitian, Mexican, Garifuna, and Nuyorican. The events will be stand alone programs but unified by the common elements of the poetry projections, which will reach the city’s neighborhoods—its storefronts, its basketball courts, its warehouse walls—from the POEMobile.
SING IN ME, O MUSE! GREEK-AMERICAN POETRY IN ASTORIA
July 15, 2011, 8pm
The Federation of Hellenic SocietiesStathakion Center

22-51 29th Street
Astoria, NY 11105
212-529-1955 x 308
Follow us on Twitter @POEMobile

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Θριαμβευτική η παρουσίαση των ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2011 στον Όλυμπο

Ο Τρύφωνας Ολύμπιος, η Ελένη Μπούκη
– Αγιομυργιανάκη και ο Παναγιώτης Καρούσος

Θριάμβευσαν τα Προμήθεια 2011 στον Όλυμπο, (1 – 2 – 3 Ιουλίου) με μεγάλη συμμετοχή κόσμου από όλη την Ελλάδα. Πάνω από 5.000 θεατές λάτρεις των Προμηθειών κατέκλυσαν το ιερό άλσος του Προμηθέα στις πλαγιές του Ολύμπου για να παρακολουθήσουν τα καθιερωμένα πια δρώμενα που λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι. Οι Προμηθειείς: χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, οργανοπαίχτες και παρουσιαστές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Ιδίως στα κεντρικά δρώμενα το Σάββατο 2 Ιουλίου, όπου παρουσιάσθηκαν αποσπάσματα από την όπερα Προμηθεύς του ομογενή μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου από τον ίδιο τον δημιουργό Παναγιώτη Καρούσο στον ρόλο του Προμηθέα, αλλά και την Ελένη Μπούκη – Αγιομυργιανάκη στον ρόλο της Ιούς, οι θεατές καθηλώθηκαν 
Ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης
Παναγιώτης Καρούσος ως Προμηθέας
στα ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2011 στον Όλυμπο
πραγματικά από δέος μέσα σε μια συγκινησιακή φόρτιση, από την ερμηνεία της Τραγωδίας του Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης από την οποία ο Παναγιώτης Καρούσος εμπνεύστηκε την ομώνυμη όπερα του. Η διακεκριμένη υψίφωνος Ελένη Μπούκη – Αγιομυργιανάκη ως Ιώ ήταν θεατρικά και φωνητικά άρτια μαγεύοντας το κοινό, κατέβηκε το ιερό λόφο του Προμηθέα και με μεγάλη συγκίνηση ερμήνευσε την δύσκολη άρια «Συχνά τη νύχτα…», της όπερας του Παναγιώτη Καρούσου. Ο μπασοβαρύτονος μουσικοσυνθέτης Παναγιώτης Καρούσος καθήλωσε το κοινό με την βροντώδη βαθιά φωνή του ανεβασμένος πάνω στον ιερό λόφο του Προμηθέα, ιδιαίτερα μετά την άρια «Και τώρα μόνος», τα ηχητικά εφέ με τους κεραυνούς, ανάμεσα στην ανεπανάληπτη ερμηνεία του στα λόγια του Αισχύλου «Μα να που με έργα, και όχι πια με λόγια, τραντάζεται η γη…», έδωσε μια μεγαλειώδη μυστηριακή διάσταση στα Προμήθεια 2011
.
Η διακεκριμένη υψίφωνος της όπερας 
Ελένη Μπούκη  – Αγιομυργιανάκη ως Ιώ 
Ο ιδρυτής των Προμηθειών Τρύφωνας Ολύμπιος άνοιξε το πρόγραμμα και μίλησε για την σημασία της αφύπνισης του Ελληνισμού μέσα στην δύσκολη οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα, και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Ο σκηνοθέτης και παρουσιαστής των κεντρικών δρώμενων Γιώργος Φωτεινός έκαμε μια καταπληκτική εργασία πάνω στην παρουσίαση των Προμηθειών επικεντρώνοντας το βάρος στο Προμηθεϊκό Φως, το Φως της Γνώσης.
Παρουσιάστηκε η Γαία, ο Δευκαλίωνας και η Πύρα, ο Προμηθέας, η Ιώ, οι Νύμφες Ωκεανίδες αλλά και οι Νύμφες των δέντρων.
Ο Γιώργος Φωτεινός, η Ελένη Μπούκη
– Αγιομυργιανάκη και ο Παναγιώτης Καρούσος

Μέσα σε μια μυσταγωγία στο φινάλε δόθηκε η Προμηθεϊκή Φωτιά της Γνώσης με τα λόγια: «Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός».