Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Θωμάς Κινδύνης: ένας άξιος μαθητής στα χνάρια του δασκάλου του Δημήτρη Ροντήρη

Ο Θωμάς Κινδύνης είναι πιο πολύ γνωστός ως ηθοποιός της τηλεόρασης αλλά και του θεάτρου, αλλά όταν τον συνάντησα και μίλησα μαζί του κατάλαβα ότι είναι περισσότερο σκηνοθέτης και δημιουργός, επίσης αξιόλογος δάσκαλος υποκριτικής και ερευνητής του αρχαίου δράματος. «Ήμουν ο τελευταίος μαθητής του αείμνηστου Ροντήρη» μου είπε με περηφάνια. Είναι πολύ σπουδαίο να υπάρχουν καλλιτέχνες που με σεβασμό στους δασκάλους τους και στα καθιερωμένα προχωρούν μπροστά ανοίγοντας δρόμους για μελλοντικές αξίες βασισμένες στην αποκομισμένη σοφία.

Ο αγαπητός σε όλους τους Έλληνες Θωμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν χώρο, που σε καταρρακώνει επειδή είσαι δημιουργός, συχνά σε συμβιβασμούς αλλά και σου δίνει στιγμές μεγάλης περηφάνιας και χαράς όταν καταφέρνεις να πραγματοποιείς τους στόχους σου.

Ο Θωμάς Κινδύνης αποφοίτησε από τη σχολή του Πέλου Κατσέλη το 1973. Φοίτησε πλάι στο μεγάλο δάσκαλο Δημήτρη Ροντήρη, του οποίου υπήρξε και βοηθός. Έχει κάνει σημαντικές σπουδές στη μουσική, τη φωνητική, το τραγούδι και το χορό με πολύ αξιόλογους καθηγητές (Απόστολος Βαληνδράς, Σίμωνας Καράς, Ηρώ Πάλλη, France Schott Billman κ. α). Στο θέατρο, ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το «Άρμα Θέσπιδος», το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, το θέατρο «Κνωσός» του Χρίστου Τσάγκα, το θέατρο «Άλφα» του Στέφανου Ληναίου, το θέατρο της Άννας Βαγενάς, το θίασο του Νίκου Περέλη και πολλά δημοτικά περιφερειακά θέατρα. Τον έχουμε απολαύσει σε μια ευρεία γκάμα ρόλων κυρίως κλασσικού ρεπερτορίου.

Επίσης ο Θωμάς Κινδύνης μέσα από το Ερευνητικό Εργαστήρι Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας προωθεί την δημιουργία ερευνητικών ομάδων με θέμα την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, με στόχο να ερευνήσουν απ' όλες τις απόψεις την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και να προτείνουν μεθόδους, και μορφές προσέγγισης και απόδοσης.

Ως ηθοποιός ο Θωμάς Κινδύνης έχει συνεργασθεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Ελλάδα και έχει σημειώσει μια αξιόλογη πορεία. Ως σκηνοθέτης αρχαίας τραγωδίας έχει παρουσίαση την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη και την Ηλέκτρα του Σοφοκλή με μεγάλη επιτυχία.

Αυτό τον καιρό ο Θωμάς Κινδύνης ετοιμάζει την παράσταση της τραγωδίας Ηλέκτρα.

Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Μορφές Έκφρασης του Θωμά Κινδύνη είναι ένας χώρος διδασκαλίας και παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων, παιδικού θεάτρου, μιούζικαλ, ακόμα μοντέρνου χορού και σεμιναρίων, και βρίσκεται Αλκμήνης 13 κοντά στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.

Επίσης οι «ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ» παρουσιάζουν από το Σάββατο 29 Ιανουαρίου την παιδική μουσική θεατρική παράσταση «ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ», βασισμένο στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Άννας- Σεβαστής Τζίμα.

(Φωτογραφίες: Ο Θωμάς Κινδύνης ανάμεσα στις ηθοποιούς που συμμετέχουν στην Ηλέκτρα, και με τον Παναγιώτη Καρούσο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου